Polsko: Koho podpoří Hołownia? Jeho voliči by mohli rozhodnout druhé kolo voleb

První kolo prezidentských voleb v Polsku ovládla současná hlava státu Andrzej Duda s 43,67 procenta hlasů. Do druhého kola s ním postupuje primátor Varšavy Rafał Trzaskowski, který získal 30,34 procenta. Pozornost se nyní obrátila k vypadnuvším kandidátům, především pak k Szymonu Hołowniovi, který skončil třetí. Právě jeho hlasy by mohly druhé kolo rozhodnout.

Televizní moderátor a aktivista Hołownia od voličů získal 13,85 procenta hlasů. Kandidát původně slíbil, že pro druhé kolo podpoří opozičního kandidáta Trzaskowského, ale v pondělí už byl s vyjádřením rezervovanější.

Na Facebooku napsal, že hodlá určit tři až čtyři priority a zjistit, se kterým kandidátem toho nejvíce sdílí. „Naše rozhodnutí o hlasování ve druhém kole závisí na tom,“ napsal Hołownia. Konečné rozhodnutí se veřejnost dozví zítra, nejpozději ve středu, informovala televize TVN24.

„Voliči Hołownii se rozhodli hlasovat pro něj, protože řekl, že chce stát mimo stranickou linii, že chce navrhnout něco nového,“ myslí si Tomasz Siemoniak z Občanské platformy. Rodákovi z Bělostoku se podle něj podařilo vybudovat něco nového a voliči to zřejmě ocenili. „Je to dobrá výchozí pozice pro další politickou činnost,“ podotkl vedoucí zahraniční rubriky Hospodářských novin Martin Ehl.

Naděje zprava pro Dudu

Duda bude za dva týdny pravděpodobně čerpat z voličské základny Krysztofa Bosaka, pravicového poslance, který v prvním kole obsadil čtvrtou pozici se 6,4 procenta hlasů. Experti v Polsku upozorňují, že by ale jeho voliči mohli za dva týdny zůstat doma a nevolit vůbec.

Prezident Duda ale věří, že se mu Bosakovi konzervativní voliče podaří přesvědčit. „Do druhého kola vstupuji s velkým optimismem. Máme mnoho společných hodnot s Bosakem. Cíl, kterého chceme dosáhnout, je společný – silné Polsko, respektovaná rodina, tradiční hodnoty,“ řekl Duda. V pondělním rozhovoru v rádiu prezident řekl, že si občané nepřejí, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti.

Podle Siemoniaka není tak jasné, že se Bosakovi voliči přelijí k současnému prezidentovi „Myslím, že pro ně je dlouhá cesta, aby hlasovali pro Rafała Trzaskowského, ale krátká cesta, aby nehlasovali pro Andrzeje Dudu,“ řekl Siemoniak.

Dva týdny konzervatismu versus liberalismu

Podle politologa Macieje Onasze s Lodžské univerzity budou následující dva týdny před druhým kolem volby plné mobilizace proti oponentovi a negativních emocí. „Očekávám, že příští dva týdny budou velmi brutální hrou strachu,“ řekl deníku Gazeta Wyborcza.

Kampaň se podle něj ponese v duchu útoků na protikandáta a především pak na to, že taková volba by znamenala nebezpečí pro hodnoty a zájmy jednotlivých voličů. V polských médiích také často zaznívá názor, že druhé kolo bude volbou mezi konzervatismem a liberalismem.

S tím souhlasí i Agnieszka Dziemianowicz-Bąková, členka volebního štábu dalšího z neúspěšných kandidátů, levicového europoslance Roberta Biedrońe. Ten v prvním kole získal něco přes dvě procenta. „Výsledky naznačují, že v následujících dvou týdnech bude dominovat soutěž o krajně pravicovou agendu. Naším úkolem je udělat vše pro to, aby oběťmi této soutěže nebyli lidé - ženy, členové LGBT, oběti domácího násilí, zaměstnanci a zaměstnankyně, nezaměstnaní a příjemci sociálních dávek,“ napsala na Facebooku. 

Polská média připomínají, že je velmi nepravděpodobné, že by voliči Biedrońe, který se veřejně hlásí k homosexuální orientaci, ve druhém kole podpořili Andrzeje Dudu. „S Rafałem Trzaskowským nesouhlasím ve všem, ale sdílíme společné hodnoty,“ napsal Biedroń na Twitteru. Jestli varšavského primátora oficiálně podpoří, oznámí na tiskové konferenci.

Události, komentáře: Polské prezidentské volby (zdroj: ČT24)

Ať vyhraje kdokoliv, rozdělení společnosti to nezmírní

Podle publicisty a bývalého diplomata Petra Janyšky jsou volby především o člověku, který se jich vůbec neúčastní: šéfovi vládní strany Právo a spravedlnost a nejmocnějším politikovi v zemi Jaroslawovi Kaczyńském. „Buď vyhraje jeho člověk Andrzej Duda a nástupu jeho autoritativní moci už nic nezabrání, nebo vyhraje Rafal Trzaskowski a zablokuje to,“ uvedl Janyška v Událostech, komentářích.

„Já za Kaczyńskim nevidím až takového démona, PiS má řadu výrazných politiků,“ oponovala mu publicistka Petruška Šustrová. „Tyto volby nerozhodnou, kudy se bude Polsko ubírat. Ale obávám se, že ať zvítězí kterýkoliv z kandidátů, nespraví to rozdělení společnosti, které se začalo vyvíjet už v dobách, co se přestala počítat postkomunistická levice,“ dodala Šustrová.

Oba se shodli, že jak Duda, tak Trzaskowski mají šanci volby za dva týdny vyhrát, jejich šance jsou mimořádně vyrovnané.