Poláci demonstrovali po vraždě primátora Gdaňsku, do města zamířil i Donald Tusk

Vražda primátora Gdaňsku Pawla Adamowicze šokovala Polsko i Evropu. Od šesté hodiny večer se v polských městech odehrávaly demonstrace proti násilí a nenávisti. Protest, organizovaný obyvateli v Gdaňsku, se uskutečnil v klidu, zamířil na něj i šéf Evropské rady Donald Tusk.

Na ulicích v Gdaňsku se lidé shromažďovali už před šestou hodinou večer, aby uctili památku Pawla Adamowicze. Podle agentury PAP taam přišlo vzdát hold zavražděnému starostovi Adamowiczovi přes 15 tisíc lidí.

V hlavním městě Polska, Varšavě, se tisíce lidí sešli před Palácem kultury a vědy. O necelou hodinu později, před sedmou hodinou večer, bylo shromáždění v Gdaňsku, kde k útoku došlo, rozpuštěno. Dav se ale nerozešel a spontánně zůstal ještě další minuty na místě a zpíval písně.

Lidé zaplnili ulice či náměstí i v Poznani, Štětíně či Krakově, menší shromáždění se konala i v mnoha dalších polských městech. Desítky lidí zapalovaly sčky před polskými ambasádami ve Washingtonu, Londýně či Budapešti.

Prezident vyhlásí den národního smutku

Útok na třiapadesátiletého starostu odsoudili zástupci vlády včetně premiéra Mateusze Morawieckého a prezidenta Andrzeje Dudy, a rovněž bývalý premiér a nynější předseda Evropské rady Donald Tusk. Tento gdaňský rodák po Adamowiczově úmrtí vydal prohlášení, ve kterém starostu označil za „muže svobody“ a svého osobního přítele.

Události ČT: Starosta Gdaňsku zemřel po útoku nožem (zdroj: ČT24)

Prezident Duda ještě před pondělním polednem zvažoval, že vyzve ke společnému prochodu proti násilí. Po primátorově smrti však záměr přehodnotil. „Jakékoliv pochody organizované vládou nejsou na místě. Jestli je chtějí uspořádat spontánně obyvatelé, je to samozřejmě výraz solidarity,“ citoval Dudu zpravodajský web TVP.info. Prezident zároveň naznačil, že Adamowiczova rodina si nepřeje, aby se událost politizovala.

Duda oznámil, že na den pohřbu Pawla Adamowicze bude vyhlášen den národního smutku.

Kondolenci připojil prostřednictvím mluvčí i předseda vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. „Vyjadřuji velký zármutek nad tragickou smrtí Pawla Adamowicze způsobenou kriminálním činem. Vyjadřujeme solidaritu s jeho rodinou,“ řekl šéf strany, s níž se Adamowicz v minulosti názorově často střetával.

Po informování o smrti starosty Gdaňsku Donald Tusk připomněl Adamowicze na Twitteru anglickými slovy: „Solidarita, svoboda, Evropan, můj dobrý přítel byl zavražděn, odpočívej v pokoji.“ Polsky pak dodal: „Pawle, nikdy na tebe nezapomeneme. Sbohem, příteli.“

Na sociálních sítích se objevily i reakce lidí, kteří nedělní útok nožem schvalovali. Tyto případy řeší policie. 

Na fasádě Tauron arény v Krakově je zobrazen text „Krakov je spojen s bolestí s Gdaňskem a blízkými příbuznými primátora Pawela Adamowicze.“ 

Starosta polského Gdaňsku podlehl bodným zraněním, která v neděli večer utrpěl při napadení na charitativní akci. Lékaři se ho v noci snažili zachránit při pětihodinové operaci. Podle videozáznamu útočil nožem sedmadvacetiletý muž, jenž byl ihned po činu zadržen.

Na incident reagoval i český premiér Andrej Babiš (ANO), který se o něm dozvěděl při návštěvě Singapuru. „Upřímnou soustrast rodině a všem blízkým. Jsem zděšený, že se něco podobného stalo v Polsku. Tyhle šílené věci nikdy nepochopím,“ napsal na Twitteru.

Také ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) vraždu odsoudil jako hanebný čin a označil ji za tragédii. Oba vyjádřili soustrast rodině i Polsku. „Smrt gdaňského starosty Pawla Adamowicze je velká tragédie nejen pro Gdaňsk a Polsko, ale pro celou Evropu a její občany. Je třeba jasně říct, že všichni bez ohledu na rozdílné politické názory odsuzujeme tento hanebný čin,“ uvedl ministr.

  • Pawel Adamowicz byl starostou Gdaňsku od roku 1998, už pošesté byl do této funkce zvolen vloni v listopadu. 
  • V 80. letech byl součástí protikomunistického odborového svazu Solidarita, který v přístavním městě vznikl.
  • Gdaňský starosta byl považován za liberála, podporoval například práva sexuálních menšin. Vloni se zastal místní židovské komunity poté, co na gdaňskou synagogu zaútočili vandalové.
  • Adamowicz byl od roku 1999 ženatý a má dvě dcery – patnáctiletou a osmiletou. Jeho starší bratr Piort je dlouholetým reportérem deníku Rzeczpospolita.
  • Jménem Gdaňsku nabízel péči syrským dětem zraněným během války, za což obdržel od nacionalistické organizace Všepolská mládež dopis, který oni sami nazvali „politická výhružka smrtí“.
  • Za Adamowiczova vedení byla v jižní části města v roce 2011 přejmenována jedna z ulic po někdejším československém a českému prezidentovi na třídu Václava Havla.

Předseda ODS Petr Fiala označil vraždu Adamowicze za tragédii. „Rozdílné politické názory a činy nesmějí být řešeny násilím. Je povinností všech veřejně činných lidí i u nás zmírňovat společenské napětí, čelit nenávisti a rozdělování společnosti,“ uvedl. Poslanec ODS Jan Skopeček připomněl v souvislosti s vraždou také nedávné napadení německého poslance za Alternativu pro Německo Franka Magnitze.

„Těžko se tomu věří, že jsou tohoto lidé schopni, odsuzuji takový čin, útočit fyzicky na politiky, i když s jejich názorem někdo nesouhlasí. Do slušné společnosti toto nepatří, stejně jako dehonestace některých částí společnosti ze strany politiků,“ uvedl místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Místopředseda STAN Vít Rakušan vyjádřil soustrast Adamowiczovým blízkým i všem Polákům. „Pěstujme společenskou atmosféru, která násilí odmítá, odsuzuje, nevede k radikalizaci nálad mezi lidmi,“ napsal na Twitteru.

Také zahraniční politici se vyjadřují k Adamowiczově smrti. Na Twitteru se o něm mimo jiné zmínil starosta Londýna Sadiq Khan. „Zničující ztráta pro obyvatele Gdaňsku, přátelé a rodinu prezidenta Adamowicze a všichni, kdo oceňují veřejnou službu, progresivní politiku a otevřenou demokracii přístupnou všem. Myšlenky, modlitby a solidarita Londýna jsou v Gdaňsku v tento smutný den,“ napsal v angličtině i polsky Khan.

Remigijus Szimaszius, starosta Vilniuse, hlavního města Litvy, napsal v litevštině a polštině na svém profilu na jedné ze sociálních sítí, že jej po smrti Pawla Adamowicze zasáhl smutek. „odpočívej v pokoji, Pawle,“ napsal.

V souvislosti se smrtí starosty města Gdańsk, Pawla Adamowicze, v pondělí a úterý  budou vlajky na veřejných budovách v Palermu sníženy do středu stožáru. Toto rozhodnutí učinil primátor města Leoluca Orlando. Orlando ve svém vyjádření připomněl, že Pawel Adamowicz byl jedním z propagátorů Globálního parlamentu starostů. Sdružení bylo založeno v roce 2016. Zabývá se udržitelným rozvojem měst založeným na dialogu a kultuře. Starosta Palerma řekl, že Pawel Adamowicz se stal obětí klimatu násilí a nenávisti, s níž bojoval.