Pokus o armádní puč v Gabonu ztroskotal. Vůdci rebelů byli dopadeni

V Gabonu proběhl pokus o armádní puč (zdroj: ČT24)

Vojáci v západoafrickém Gabonu ve vysílání státní televize oznámili, že zahájili státní převrat, jehož cílem je „nastolit demokracii“. V metropoli Libreville se objevily tanky a další armádní vozidla. Vládní mluvčí ale o pár hodin později zdůraznil, že režim má situaci pod kontrolou, pět rebelů už bylo dopadeno. Prezident Ali Bongo odjel z Gabonu před dvěma měsíci, jeho rodina vládla zemi bohaté na ropu celé půlstoletí. Francie pokus o převrat v její bývalé kolonii odsoudila.

Francie vyzvala několik tisíc svých obyvatel, aby se nezdržovali v okolí hlavního města Libreville. Podle mluvčí francouzského ministerstva zahraničí by se změny ve vedení Gabonu měly odehrát pouze v souladu s ústavou.

Lídr takzvaného Vlasteneckého hnutí obranných a bezpečnostních sil Gabonu Kelly Ondo Obiang vyzval v pondělí armádu, aby „ v zájmu národa“ převzala kontrolu nad dopravním systémem v zemi včetně letiště a také sklady zbraní. Zároveň apeloval na mladé lidi, aby „převzali osud do vlastních rukou“.

  • „Drazí krajané, toto je zpráva pro prezidenta Aliho Bonga s ohledem na rychlé zhoršení jeho zdraví, které vyvolává pochybnosti o jeho schopnosti plnit povinnosti prezidenta republiky. Ti, kteří se vší silou drží u moci, využívají a podporují prezidenta, přestože jde o invalidu, který ztratil fyzické i mentální schopnosti.“
  • „Proto se hnutí Patriotů a ozbrojené složky odhodlaly k zachování demokracie a teritoriální integrity našeho národa a rozhodly se k převzetí zodpovědnosti. Vytrhneme moc z rukou nelegálních institucí, které zavraždily naše mladé spolubojovníky. Spouštíme operaci Důstojnost.“

Puč přišly podpořit stovky lidí, vojáci použili slzný plyn

Mluvčí vlády Guy-Bertrand Mapangou ale později oznámil, že situace je pod kontrolou a že zadrženo bylo všech pět pučistů, kteří v noci obsadili budovu rozhlasu a televize. Bezpečnostní složky budou nyní několik dní sledovat situaci v ulicích metropole Libreville, dodal.

Agentura AFP s odvoláním na prezidentský úřad uvedla, že dva z pučistů byli zabiti. „Bezpečnostní síly zaútočily na budovu rozhlasu, zabily dva členy komanda a osvobodily rukojmí,“ uvedl odpoledne v prohlášení úřad prezidenta. Podle AFP bylo v komandu šest vojáků, jimž se ráno podařilo přemoci policisty před budovou státní televize a rozhlasu a zajmout pět novinářů a techniků. 

Před budovou rozhlasu vojáci věrní režimu slzným plynem rozehnali zhruba tři sta lidí, kteří přišli podpořit pokus o puč, napsala agentura Reuters s odvoláním na očité svědky. V ulicích je údajně nicméně klid.

„Zpráva o (pokusu o převrat) je překvapivá. V Gabonu je armáda považována za loajální vůči režimu, a to i z toho důvodu, že právě současný prezident byl deset let ministrem obrany ve vládě svého otce. Z tohoto postu provedl velice hloubkovou restrukturalizaci armády. Nejdůležitější pozice alokoval členům své gardy, která se rekrutuje z jeho vlastního regionu, odkud pochází,“ podotkl Jan Prouza z Filosofické fakulty Univerzity Hradec Králové.

Uzurpuje moc, nelíbí se rebelům na prezidentovi

Devětapadesátiletý prezident Ali Bongo měl dle dostupných zdrojů v říjnu mrtvici a léčí se v Maroku. V roce 2009 vystřídal v úřadu prezidenta svého otce – Omara Bonga. V roce 2016 byl těsně znovuzvolen, hlasování ale provázelo násilí a obvinění z podvodů, připomíná BBC. 

Ali Bongo v novoročním projevu přiznal, že má zdravotní problémy, obyvatele ale ujišťoval, že se cítí dobře. „Je pravda, že jsem zrovna prošel velmi složitým obdobím, to se ale v životě stává. Obtíže jsem ale díky bohu překonal,“ tvrdil. Podle agentury Reuters v televizním záznamu vyslovoval nezřetelně některá slova a nepohnul pravou rukou, působil nicméně, že je v dobrém stavu.

Armádu ale jeho vzkaz zklamal. Podle vojáků se prezident bezostyšně snaží udržet u moci.„Posílilo to pochybnosti o jeho schopnosti zodpovědně zastávat úlohu prezidenta,“ prohlásil Kelly Ondo Obiang. Současný prezident je kritizován mimo jiné za prominentní roli ve sdružení Svobodných zednářů.

Gabon patří díky ropě mezi nejbohatší africké státy

Gabon leží na západě Afriky u Guinejského zálivu. V 15. století ho objevili Portugalci, v 19. století se stal francouzskou kolonií. Země vyhlásila nezávislost v roce 1960. Gabonu se dosud větší krize vyhýbaly, od roku 1960 měla země jen tři prezidenty. Otec současné hlavy státu nechvalně proslul potlačováním opozice.

V padesátých letech zde byla objevena ropa, díky níž je Gabon jednou z nejbohatších zemí Afriky, alespoň co se HDP týče. Třetina obyvatel ale žije v chudobě. Gabon se také potýká s vysokou nezaměstnaností mladých (35 procent). Země má v současnosti 1,8 milionu obyvatel a věk dožití je 62 let. 

Expert Prouza: V Gabonu je armáda důležitou oporou režimu (zdroj: ČT24)