Do brazilské Fortalezy míří stovky vojáků. Město terorizují gangy, útočí na banky, zapalují autobusy

Přibližně tři sta vojáků má pomoci zklidnit situaci v brazilském městě Fortaleza na severovýchodě země, kde se množí útoky na obchody, banky i autobusy. Informuje o tom zpravodajský server BBC. Útoky jsou reakcí na přísnější opatření v místních věznicích, které do značné míry kontrolují zločinecké gangy. Brazílie vyslala armádu jen pár dní po inauguraci prezidenta Jaira Bolsonara, který slíbil, že bude bojovat proti kriminalitě.

Úřady ve státě Ceará, kde leží i město Fortaleza, zablokovaly mobilní signály ve věznicích a ukončily dosavadní politiku, kdy byli vězni rozděleni podle toho, ke kterému gangu patřili.

Osmdesát útoků týdně

To se nelíbí zločincům, kteří místní města terorizují. Bezpečnostní kamery zaznamenaly gangy zapalující benzinové stanice. Při jednom z incidentů výbušniny vážně poškodily pilíř silnice v městečku Caucaia západně od Fortalezy.

Obyvatelé mají strach vydat se na hlavní silnice a raději zůstávají doma. Celkem bylo za týden ve státě Ceará nahlášeno na osmdesát útoků. Tento stát je větší než Chorvatsko. Zatčeno bylo zatím asi padesát podezřelých. 

Následky nepokojů v brazilském městě Fortaleza
Zdroj: DPA/Alex Gomes/ČTK

O vyslání několika set vojáků rozhodl ministr spravedlnosti Sergio Moro, který v minulosti vedl rozsáhlé korupční vyšetřování známé jako Operation Car Wash. Podle BBC Bolsonaro ocenil Morovo rozhodnutí poslat do Fortalezy armádu jako „vhodné, rychlé a účinné“ řešení.

Brazilské věznice jsou přeplněné

Brazílii sužuje nebývalá míra kriminality. Armáda už musela být nasazena i v olympijském městě Rio de Janeiro. Ve vězení zůstává po celé zemi přes 730 tisíc lidí, což je po USA a Číně nejvíc na světě. Věznice jsou tak často přeplněné a musejí se potýkat se spory znepřátelených gangů.

Nový prezident Bolsonaro, který má z minulosti vazby na armádu, je kontroverzní osobnost, jež společnost rozděluje. Odpůrci mu vyčítají mimo jiné rasistické a homofobní výroky. Nový prezident v inauguračním projevu vyjádřil podporu armádě a policii, jeho heslem je „pořádek a pokrok“.

Bolsonaro už avizoval, že by chtěl, aby se občané mohli sami bránit. Plánuje vydat dekret, jímž by umožnil lidem bez záznamu v trestním rejstříku vlastnit zbraně.