Boj o rozpočet v USA nekončí. Trump zvažuje vyhlásit stav nouze a postavit zeď bez Kongresu

Demokraté schválili dvojici návrhů ukončujících nouzové fungování vládních úřadů (zdroj: ČT24)

Jednání zákonodárců s americkým prezidentem Donaldem Trumpem o finančním sporu kvůli stavbě zdi na hranicích s Mexikem žádné řešení nepřineslo. Šéf demokratů v americkém Senátu Chuck Schumer po schůzce prohlásil, že Trump je připraven blokovat financování federálních úřadů i roky. Sněmovna reprezentantů schválila ve čtvrtek večer dvojici návrhů, které ukončují nouzové fungování vládních úřadů. Bílý dům ale před hlasováním varoval, že poradci prezidenta doporučili návrhy vetovat.

Trump po jednání s představiteli Kongresu prohlásil, že zeď je pro ochranu hranic s Mexikem nezbytná, schůzku nicméně považuje za přínosnou. Prezident rovněž uvedl, že zvažuje využití svých mimořádných pravomocí k postavení zdi bez souhlasu Kongresu. „Můžeme vyhlásit vnitrostátní stav nouze. Neudělal jsem to. Ale možná to udělám. Můžeme vyhlásit stav nouze a zeď postavit velmi rychle,“ řekl Trump.

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová označila jednání za místy hádavé. Zdůraznila přitom, že dokud nebude obnoveno financování federálním úřadům, není možné vyřešit spor o podobu ostrahy hranic.

Šéf Bílého domu naopak trvá na tom, že součástí opatření, které zajistí federálním úřadům peníze na jejich chod, bude i 5,6 miliardy dolarů (zhruba 126 miliard korun) na zeď. Tyto finance ale demokraté Trumpovi dát nechtějí. Zeď považuje Trump za klíčovou pro ochranu hranic před pašeráky lidí, zbraní a drog, její stavbu slíbil v prezidentské kampani.

Demokraté krátce poté, co získali ve sněmovně většinu, prosadili text, který má zajistit dostatek peněz pro většinu federálních úřadů do konce září. Jenže nepočítají s penězi, které požaduje prezident Trump na stavbu zdi na hranici s Mexikem. 

Koho postihlo omezení financování federálních úřadů
Zdroj: ČT24

Jeden z nových návrhů zajišťuje finance pro většinu úřadů do zářijového konce fiskálního roku, druhý se týká pouze peněz pro klíčové ministerstvo vnitřní bezpečnosti, které zajišťuje ochranu hranic. Pro něj demokraté navrhli financování pouze do 8. února s tím, že do té doby by se obě strany měly dohodnout na kompromisu týkajícím se peněz na zeď.

Republikáni, kteří ovládají Senát, aktivitu demokratů kritizovali jako „zbytečné hlasování, jež nezajišťuje prostředky k ochraně hranic“. 

„Je poměrně jasné, že návrhy, které předložili demokraté, tak republikánský předseda Senátu řekl, že se jimi Senát vůbec nebude zabývat. Protože se prezident Trump pořád tváří, že pokud nedostane 5,3 miliardy na tu svoji slavnou zeď, tak ty zákony bude vetovat,“ uvedl ve Studiu 6 vedoucí katedry severoamerických studií FSV UK Kryštof Kozák.

Obě strany podle něj naznačují, že může přetahovaná ohledně rozpočtu trvat ještě nějakou dobu. Nakonec se ale dohodnout musí.

Kryštof Kozák: Obě strany naznačují, že spor ještě může nějakou dobu trvat (zdroj: ČT24)

Omezení financování postihlo asi 800 tisíc úředníků

Americké úřady fungují v omezeném režimu od 22. prosince. Demokratičtí poslanci krizovou situaci ohledně rozpočtu označili za následek „záchvatu vzteku“, který prý postihl prezidenta Trumpa. Vůdci demokratů v obou parlamentních komorách Nancy Pelosiová a Chuck Schumer vydali prohlášení, podle něhož šéf Bílého domu „dostal, co chtěl“. Zeď, kterou touží vystavět, by podle obou politiků byla neúčinná a zbytečně drahá.

Zastavení či přiškrcení toku peněz se týká 15 oddělení na úrovni ministerstev a desítek vládních agentur, nemělo by se ale nijak dotknout důležitých oblastí, jako je bezpečnost, akutní zdravotní péče či ostraha hranic.

Krizová situace nicméně postihla asi 800 tisíc vládních úředníků, kteří se ocitli bez výplaty. Kolem 420 tisíc z nich zůstalo v práci, zbytek dostal neplacené volno. Postižen byl například prakticky celý Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA), centrální daňový úřad IRS nebo 80 procent zaměstnanců amerických národních parků. Mnoho z nich proto zavřelo.