Ohňostroje na konec roku plánují i světové metropole

Londýn/Paříž/New York/Berlín - Světové metropole se chystají na letošní silvestrovské oslavy rozličným způsobem, všude se nicméně čeká, že do ulic vyjdou statisíce lidí, a na oslavy příchodu nového roku vyčlenily radnice hlavních měst vysoké částky. Berlín prý chystá největší silvestrovskou party pod širým nebem, Londýn připravuje velkolepý ohňostroj a Paříž čeká v ulicích až půl milionu lidí. Varšava vsadila na oslavy ve znamení švédské skupiny ABBA a New York letos sází na ekologii; nový letopočet 2009 se v první vteřině nového roku rozsvítí nad hlavami zhruba milionového davu z baterií nabitých díky šlapajícím dobrovolníkům.

V Londýně odzvoní silvestrovskou půlnoc Big Ben, poté se rozzáří známé vyhlídkové kolo London Eye (Londýnské oko) na protějším nábřeží Temže velkolepým desetiminutovým ohňostrojem. Kolo vysoké 135 metrů, které bylo postaveno k oslavám příchodu roku 2000, patří k nejoblíbenějším moderním turistickým atrakcím Londýna. Televize BBC bude ohňostroj přenášet živě.

V Paříži vyjde do ulic až půl milionu lidí, zejména na proslulé třídě Champs-Élysées a v okolí Eiffelovy věže. Na klidný průběh slavností tam bude dohlížet kolem 4500 policistů a strážníků. Pařížskou oblast má pod kontrolou asi 250 motorizovaných hlídek.

V Berlíně se tradiční vítání Nového roku uskuteční v okolí Braniborské brány a na ulici 17. června, která se promění v téměř dva kilometry dlouhou zónu vyhrazenou bujarému veselí. Na třech pódiích a v osmi „diskostanech“ se bude o dobrou náladu starat dvacítka německých i zahraničních hudebních skupin. K berlínským silvestrovským oslavám patří také velké ruské kolo a o půlnoci velkolepý ohňostroj.

Do ulic New Yorku se na oslavy příchodu nového roku chystá kolem milionu lidí, kteří chtějí vidět rozsvícení obřího letopočtu 2009 na budově One Times Square. Návštěvníci Times Square, kteří chtějí obsadit nejlepší místa, zpravidla přicházejí už dopoledne nebo brzy odpoledne. Obrnit se musejí nejen trpělivostí, ale i ochotou zvládnout celé čekání bez kapky alkoholu i bez dodatečných veřejných záchodků.

Zkouška ohňostroje pro zahajovací ceremoniál OH v Pekingu
Zdroj: ČT24