Já nic, to kormidelník! hájí se u soudu kapitán Schettino

Grosseto (Itálie) - Za loňské ztroskotání italské výletní lodi Costa Concordia může její indonéský kormidelník. Při dnešním slyšení před soudem to uvedl kapitán potopeného plavidla Francesco Schettino s tím, že kormidelník tehdy až po delším zaváhání zareagoval na kapitánův rozkaz, aby otočil kormidlem doleva. Proto prý obří plavidlo narazilo do skály.

Soud ve městě Grosseto dnes pokračoval po dvouměsíční letní pauze. Bývalý kapitán je obžalován z několikanásobného zabití z nedbalosti, dále se mu klade za vinu, že kvůli němu plavidlo ztroskotalo a že je opustil v době, kdy na palubě ještě byli lidé. Za to mu nyní hrozí až 20 let vězení.

Schettino dnes vypovídal vůbec poprvé od zahájení soudního procesu. Vinu za neštěstí z loňského ledna, kdy při ztroskotání lodi u ostrova Giglio zahynulo 32 lidí, nadále odmítá a připsal ji indonéskému kormidelníkovi Jacobu Ruslimu Binovi. Jak vyplynulo z vyšetřování, kormidelníkovi trvalo 13 vteřin, než zareagoval na rozkaz otočit kormidlem doleva. Toto prodlení bylo přitom podle italského kapitána klíčové.

Francesco Schettino u soudu vinu za ztroskotání lodi odmítá:

„Kdyby kormidelník neudělal chybu, srážce se dalo zabránit. Loď se stáčela doprava, kormidelník neuposlechl mých rozkazů, takže kormidla byla otočena na druhou stranu a my jsme pak narazili.“

Admirál Giuseppe Cavo Dragone, který prováděl ohledání vraku lodi, ale toto tvrzení odmítá. Srážce by se podle něj ani tak zabránit nedalo. „Kormidelník se sice s manévrem opozdil o 13 vteřin, náraz by byl ale stejný,“ uvedl Dragone.

Schettinův právník Francesco Pepe soudu řekl, že nevinu jeho klienta může dokázat i nové vyšetřování a zhodnocení důkazů přímo na plavidle. To se podle něj může konat vzhledem k tomu, že vrak lodi byl minulý týden po náročné operaci vyzdvižen na hladinu. Schettinovi právníci žádají o povolení k prohledání vraku a operují i s možnou technickou závadou.

Pět lidí už v souvislosti s havárií od soudu s tresty odešlo. Dvacet měsíců dostal po přiznání i kormidelník, na něhož teď kapitán odpovědnost svaluje.

Costa Concordia je nyní ve vzpřímené poloze, je podpíraná pod kýlem i podél něj. Za několik měsíců ji odvlečou a sešrotují. Zatímco „kapitána zbabělce“ Schettina místní zatracují, Nicholase Sloana, který dokázal vrak lodi narovnat, naopak oslavují.

Reportáž Radky Zítkové (zdroj: ČT24)