USA a Rusko se dohodly na výměně informací kolem Ukrajiny

Kyjev – Situace na východě Ukrajiny zůstává napjatá. Nejsou důkazy, které by potvrdily nebo vyvrátily zásilku tanků a zbraní z Ruska pro povstalce. Byly ale registrovány pohyby neoznačených vojenských kolon, možná předzvěst nových bojů. Ruská strana však popírá, že by proudily k proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny dodávky ruských zbraní a bojovníků, jak tvrdí Kyjev. Ministři zahraničí USA a Ruska se mezitím dnes dohodli na výměně informací ohledně situace na rusko-ukrajinských hranicích. Po jednání se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v Pekingu to řekl šéf americké diplomacie John Kerry.

V novém ukrajinském parlamentu má nejvíce poslanců Porošenko

Nejvíce poslanců v novém ukrajinském parlamentu, zvoleném na konci října, má uskupení hlavy státu, Blok Petra Porošenka, a to 132 mandátů. Na druhé příčce následuje Lidová fronta premiéra Arsenije Jaceňuka s 82 poslanci. Oznámil to dnes v Kyjevě předseda ústřední volební komise Mychajlo Ochendovskyj. Tyto součty už zahrnují i výsledky z jednomandátových obvodů, kde je volena půlka zákonodárců. Na třetí příčce následuje Svépomoc lvovského starosty Andrije Sadového s 33 zákonodárci, proruský Opoziční blok s 29, populistická Radikální strana s 22 poslanci a strana Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové může počítat s 19 mandáty.

Kerry připustil rozdílnost názorů USA a Ruska na řadu mezinárodních otázek, nicméně dodal, že existují „styčné body“, ve kterých jsou obě velmoci s to spolupracovat. „Stačí říct, že máme jisté rozpory ohledně jistých skutečností týkajících se Ukrajiny. Dohodli jsme se vyměňovat si informace na toto téma. Také jsme se dohodli, že dialog bude pokračovat,“ řekl Kerry v Pekingu, kde se sešel s Lavrovem před nadcházejícím summitem Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) začátkem příštího týdne.

Šéf americké diplomacie také naznačil, že Rusku bezprostředně nehrozí nové západní sankce. Rusko má podle jeho slov na výběr rozhodnutí, které o sankcích rozhodnou v dlouhodobém horizontu. Současně apeloval na plnění dohod o příměří mezi proruskými vzbouřenci a ukrajinskou armádou a vyjádřil naději, že boje na východě Ukrajiny skončí a situaci v zemi se podaří stabilizovat.

Lavrov vyzývá Kyjev k ústavní reformě

Lavrov po schůzce s Kerrym apeloval na ukrajinskou vládu, aby přistoupila k ústavní reformě s účastí všech regionů a politických sil, jak se prý zavázala ještě v dubnu na ženevské schůzce ministrů zahraničí. Moskva také naléhá na federalizaci Ukrajiny, což Kyjev odmítá z obavy o celistvost země.

  • Sergej Lavrov, ruský ministr zahraničí: „S Johnem Kerrym jsme se dnes domluvili, že tento úkol (ústavní reformy) je nadále aktuální a možná ještě aktuálnější než v dubnu (…) Budeme se snažit přesvědčit ukrajinské vedení, aby tento závazek začalo plnit.“

Lavrov také vyslovil politování nad tím, že se dohoda o příměří na východě Ukrajiny nedodržuje úplně a dochází k přestřelkám, jak svědčí i tragické zabití doněckých školáků u místního letiště. Moskva proto považuje za nezbytné co nejdříve vymezit hranici mezi oběma znepřátelenými stranami, aby se příměří dalo kontrolovat.

Mimo to šéf ruské diplomacie také popřel obvinění, že přes rusko-ukrajinskou hranici nadále proudí k proruským vzbouřencům na východě Ukrajiny dodávky ruských zbraní a bojovníků. Podle tvrzení Kyjeva přejela ve čtvrtek hranice ruská kolona 32 tanků, houfnic a kamionů s municí a vojáky.

Navzdory příměří umírají na Ukrajině v bojích lidé

Nejméně tři ukrajinští vojáci zahynuli a dalších 15 utrpělo zranění během uplynulých 24 hodin na východě Ukrajiny, kde navzdory příměří nadále dochází k incidentům s proruskými povstalci. Doněck, hlavní povstalecká bašta, naopak hlásí dva zraněné civilisty. Z povstaleckých zbraní byly ostřelovány i další pozice ukrajinských vojsk na východě země, avšak tyto incidenty se obešly bez ztrát.

Situace na východě Ukrajiny zůstává napjatá (zdroj: ČT24)

Ukrajinská vláda a rebelové se 5. září v Minsku domluvili na příměří, které však téměř každý den porušují incidenty i boje o doněcké letiště. Situace se ještě zhoršila po volbách povstaleckého vedení, které Kyjev a Západ odmítají uznat. V pátek ukrajinské úřady ohlásily smrt pěti vojáků a 31 zraněných, včetně 15 civilistů. Kyjev také ohlásil přejezd ruské kolony s desítkami tanků, vojáky a dalším vybavením přes rusko-ukrajinské hranice, tuto informaci však dosud nepotvrdily ani Spojené státy, ani NATO, poznamenala agentura AFP. Boje na východě Ukrajiny si podle OSN vyžádaly více než 4 000 mrtvých, převážně civilistů.