Krize ve FN Ostrava: Odvolaný přednosta Šimetka odmítl návrat do funkce

Události ČT: Situace v ostravské fakultní nemocnici (zdroj: ČT24)

Odvolaný přednosta porodnicko-gynekologické kliniky FN Ostrava Ondřej Šimetka v pátek odmítl návrat do funkce. Šimetka to zdůvodnil ztracenou důvěrou v ředitele nemocnice Evžena Machytku, který jej odvolal. Návrat mu nabídl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (nestr. za ANO), který to řekl novinářům.

V Ostravě se ministr setkal s primátorem Ostravy Tomášem Macurou i hejtmanem Ivo Vondrákem (oba ANO). Představitelé regionu uvedli, že podle nich by bylo nejlepší, aby v souvislosti s vyhrocenou personální situací v nemocnici rezignoval její ředitel Evžen Machytka.

Buď Šimetka, nebo ředitel Machytka

„Nedošlo k obnovení důvěry. Řekl jsem panu ministrovi, že buď já nebo doktor Machytka,“ uvedl v pátek Šimetka. Podle něj nese odpovědnost za situaci Machytka, politickou pak ministr zdravotnictví.

Šimetku před několika dny kvůli údajnému manažerskému selhání odvolal právě Machytka. Jeho rozhodnutí vyvolalo vlnu nevole. Po únorové výměně vedení byl Šimetka již čtvrtým přímo odvolaným přednostou v největší nemocnici v kraji.

Kromě něj ve funkcích skončili také přednosta Ústavu soudního lékařství Igor Dvořáček, přednostka Ústavu patologie Jana Dvořáčková a přednosta interní kliniky Arnošt Martínek.

Machytka: Za Šimetku už mám náhradu

Machytka v pátek novinářům řekl, že odmítnutí návratu Šimetky bere jako fakt a má už za něj adekvátní náhradu. „Konkrétně ale ještě nechci jmenovat,“ uvedl ředitel s tím, že v tuto chvíli nevidí důvod, proč by měl rezignovat. Jednání s ministrem označil za konstruktivní.

Vojtěch v pátek řekl, že přijel zjistit, jaká je situace v nemocnici. Setkal se s představiteli kraje i Ostravy. Jednat chce i s přednosty a zaměstnanci. „Zaměstnanci jsou pro mě hlavní stranou. Chci si je vyslechnout. Pak se rozhodnu,“ uvedl Vojěch. V té souvislosti dodal, že toto rozhodnutí během pátku nepadne. Macura řekl, že podle něj by se tak mělo stát do několika dnů.

Kritika vedení FN Ostrava eskalovala po odchodu Šimetky

Personální změny v nemocnici vyvolaly kritiku vedení zdravotnického zařízení. Eskalovala právě po odchodu Šimetky, který je uznávaným odborníkem. Proti jeho odchodu protestovali nejen zaměstnanci nemocnice a odbory, ale i vedení a studenti Ostravské univerzity či představitelé města a kraje nebo i pacienti.

Machytka odvolání Šimetky zdůvodňoval pochybeními souvisejícími s protahující se dostavbou pavilonu péče o matku a dítě. Vytýkal mu, že v době, kdy práce spěly k závěru, odjel do zahraničí a dostatečně nespolupracoval především při nákupu nového zařízení.

Šimetka své odvolání označil za absurdní, misi v zahraničí měl povolenou bývalým vedením nemocnice a potřebné podklady pro přístrojové vybavení kliniky dodal už v roce 2017.

„To, jaká vlna se zvedla ze strany pacientů, kolegů i ostatních přednostů, je strašně zavazující a potěšující. Pro nemocnici to může být nový stimul, byť to, co se stalo, je strašné. Přednostové ale ukázali, že se umí sjednotit a že jim strašně záleží na tom špitále,“ řekl po svém odvolání Šimetka.

Přednostům nemocnice podle něj není jedno, že před půlrokem pracovali ve funkční nemocnici, a teď jsou v zařízení se spoustou problémů.

Série personálních změn ve FNO začala v únoru

Personální změny v nemocnici začaly s únorovou výměnou vedení. Ve funkci musel skončit tehdejší ředitel a někdejší sociálnědemokratický ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, jehož Vojtěch odvolal.

Ve funkci ho nejprve dočasně a poté nastálo nahradil Machytka. Po jeho příchodu svou funkci neočekávaně opustil přednosta chirurgické kliniky Igor Penka. Proslýchalo se, že k tomu byl fakticky dotlačen. 

Pro mě odvolání pana Šimetky bylo skutečně už tím posledním hřebíčkem do rakve, nechci říct pana Machytky, ale do rakve toho problému.
Tomáš Macura
primátor Ostravy

Někteří přednostové, primáři a jejich zástupci jsou znepokojeni děním ve Fakultní nemocnici Ostrava. Přes tři desítky z nich podepsaly petici, podle níž je narušena důvěra v současného ředitele Evžena Machytku. Zaslali ji moravskoslezskému hejtmanovi Ivo Vondrákovi (ANO). Chtějí přitom, aby byla v nemocnici odstraněna atmosféra strachu a nejistoty. Ředitel FNO Evžen Machytka situaci vnímá jako vyhrocenou, ale jen z pozice některých stran.

Lékaři žádají změnu způsobu chování managementu nemocnice. Ostřejší jsou odbory, které volají přímo po změně ve vedení nemocnice. „Jestli ministr ředitele neodvolá, tak se bude pokračovat v bouřích,“ řekla předsedkyně nejsilnější odborové organizace v nemocnici Zuzana Sargová.

Podle ní je situace ve zdravotnickém zařízení vypjatá a zaměstnanci očekávají změnu v čele nemocnice. Jinak údajně hrozí odchody zaměstnanců, zůstane-li vedení stejné.

Není žádná důvěra v současného ředitele, sliby nedodržel. Pokud by tu zůstal, tak opravdu nevím, jak by se ta důvěra obnovovala.
Zuzana Sargová
předsedkyně nejsilnější odborové organizace ve FNO

Hejtman Vondrák tento týden poznamenal, že nemocnice potřebuje krizové řízení, které situaci stabilizuje. „Tento názor budu při jednání s panem ministrem prosazovat. Pojem krizového managementu je často využíván ve spojitosti s válečnými konflikty. Mrzí mě, že to došlo tak daleko a ve Fakultní nemocnici Ostrava už se válčí,“ řekl již dříve Vondrák.

Machytka ale tvrdí, že je i významná skupina zaměstnanců, která mu stále vyjadřuje podporu, o čemž podle něj svědčí i dopis ministrovi, který zakrátko podepsalo téměř 150 zaměstnanců napříč všemi profesemi. „Této podpory si vážím a chci svou práci dělat co nejlépe i v těch horších časech,“ podotkl.