Moravské sjezdovky zachraňuje umělý sníh. Běžkaři mají smůlu

Teploty nad nulou a déšť mnohé sjezdaře odradily. Díky zásobám umělého sněhu ale sjezdovky na Moravě  fungují a vlekaři doufají, že je zaplní hlavně školáci ze Zlínska, kterým příští týden začínají prázdniny.

Například na Troják v Hostýnských vrších sice lyžaři přijíždějí po blátě, ale na konci cesty je čeká odměna - sněhu je dost.

Sledujte web kamery, doporučují majitelé vleků

Kvůli teplému počasí se lyžaři rozhodují spíš pro hory v zahraničí. Majitelé lyžařských areálů ale ujišťují, že i v Česku se vyplatí nazout sjezdové boty. Na svazích je až metr sněhu. „Bohužel veřejnost podléhá tlaku informací o tom, že je teplo a že dole roztál sníh a málo sleduje třeba webkamery,“ doporučuje provozovatel areálu Troják Jakub Juračka. Příští týden by se mělo zase ochladit a majitelé areálů budou moci zase zasněžovat.

Teploty pod nulou umožní zasněžování
Zdroj: Petr Švancara/ČTK

Většina lyžařských areálů je v provozu i na Vysočině. Třeba na Fajtově kopci u Velkého Meziříčí si zájemci mohou sněhové podmínky na svahu zkontrolovat dokonce i z výšky. Otevřená je totiž také místní rozhledna. Na svazích aktuálně leží od 30 do 70 centimetrů technického sněhu. Skončit kvůli nedostatku sněhu musely jen menší areály jako třeba Vysoká u Havlíčkova Brodu. A lyžuje se i na jižní Moravě. 

Místo běžek - boty

Ve Žďárských vrších běžkařům obleva za poslední týden odplavila více než 50 kilometrů vyjetých tratí ve Žďárských vrších. Třeba na Třech Studních, jednom z nejnavštěvovanějších míst regionu, za posledních deset dní byl teplotní rozdíl 22 stupňů. I proto tam roztál prakticky všechen sníh. Jediným místem, kde si zaběhat na lyžích, tak momentálně zůstává Vysočina aréna. Tam jsou ale hodiny pro veřejnost omezené. Areál totiž využívají i sportovci.