České hrady a zámky pohltila vánoční atmosféra

České Budějovice - Advent začne až za týden, přesto ale na řadě míst v Česku začaly předvánoční akce. A nejen v obchodech. Běžně nepřístupné prostory s původní vánoční výzdobou se otevřely návštěvníkům například na zámku Hluboká. Starostové podobné akce vítají. Výrazně totiž prodlužují turistickou sezónu a do měst přitahují další návštěvníky.

Vánoční výzdoba, oheň v krbech a otevřené běžně nepřístupné prostory, ve kterých lidé na zámku skutečně trávili zimu. Mimo jiné i proto, že se daly jednodušeji vytopit… Adventní prohlídky začaly na Hluboké letos jen asi tři týdny po skončení hlavní turistické sezóny. Od těch běžných se ale výrazně liší. „Není kladen tak velký důraz na historii jako spíše na vizuální vnímání. Snažíme se lidem přiblížit tu atmosféru,” vysvětluje průvodkyně Ivana Troupová. Lidé se také dozví něco o oslavách Vánoc v dobách minulých.

Možností zimních prohlídek zámků nebo hradů v Česku, podle památkářů, přibývá. O jejich zpřístupnění usilují hlavně starostové z turisticky atraktivních míst, jako například Tomáš Jirsa z Hluboké nad Vltavou: „My jako město, a myslím že všechna města, bychom si přáli, aby naše zahrady a zámky byly otevřené celoročně.” současně ale přiznává, že je potřeba v dostatečné míře respektovat nutnost generálního úklidu či oprav objektu. „Ale jsme samozřejmě rádi i za ty adventní prohlídky,” dodává. O zpřístupnění hradu a zámku v zimních měsících teď usiluje také Český Krumlov.

Sami památkáři ale s úplným otevřením například známých jihočeských zámků přes zimu příliš nesouhlasí. Obávají se hlavně střídání teplot a zvyšování vlhkosti, drahé je i vytápění. „Po pěti letech zimních provozů nastávají první viditelné známky toho, že je třeba předmět znovu restaurovat nebo zakonzervovat,” upozorňuje kastelán zámku v Českém Krumlově Pavel Slavko.

Správci památek odhadují, že zájem lidí o adventní prohlídky bude průběžně stoupat až do Vánoc. Konkrétně na Hluboké ale končí už 17. prosince.