Středočeský kraj chce zachránit břežanský domov důchodců

Praha – Středočeská ODS dnes navrhne krajskému zastupitelstvu, aby zachovalo domov důchodců v Panenských Břežanech. V budově má vzniknout památník národního odboje, proto se klienti začínají stěhovat jinam. Zbývá jich tu už jenom šestadvacet, dvanáct se už stihlo odstěhovat. Zbylí senioři by měli domov opustit do konce roku. Do sporu se kvůli zámečku, kde se domov seniorů nachází, dostal středočeský hejtman David Rath a šéf středočeské ODS Petr Bendl.

Rath tvrdí, že o záměru zrušení domova bylo rozhodnuto už v minulosti. Navíc říká, že o zrušení domova důchodců mohou krajští zastupitelé rozhodnout až v okamžiku, kdy v něm nebude žádný klient. Naopak Petr Bendl kritizuje, že se stavební práce v zámečku provádějí už teď, tedy nad hlavami klientů, které to ruší.

„Koncem ledna jsme se dozvěděli, že se má domov důchodců rušit, ale teprve asi před měsícem jsme se dozvěděli o památníku. Máme vytvořený plán, kam bychom mohli seniory přesunout, v okolí je dostatek dalších domů důchodců,“ podotkla vedoucí ošetřovatelského útvaru Mária Sobotková.

Rozhovor s Márií Sobotkovou a Janem Lormanem (zdroj: ČT24)

Dle ředitele občanského sdružení Život 90 Jana Lormana senioři odchází do domova důchodců z řady důvodů. „Tím hlavním je zhoršení zdravotního stavu, někdy bývá důvodem i tlak rodiny. Nejdůležitější je, aby daný člověk mohl žít tam, kde celý život. Odchod seniora do domova důchodců je nesmírně stresující. Proto by se měly pro důchodce připravit terénní ambulantní služby, aby jim v tísni pomohly,“ vysvětlil Lorman.

David Rath
Zdroj: ČT24