Cestu postavilo město načerno, majitel pozemku ji nechce

Kolín – Cesta k rodinným domům v kolínské čtvrti Cihelna funguje sice už sedm let, jde ale o černou stavbu. Stanislav Hlubocký, spolumajitel jednoho z pozemků, přes které cesta vede, ji nechce, odmítá dodatečné vydání stavebního povolení a žádá o odstranění nezkolaudované stavby. Chce, aby místo ní měl opět k dispozici travnatou plochu. Ostatní obyvatelé vilové kolonie ale likvidaci cesty odmítají – je to pro ně jediná přístupová cesta.

Spor začal už před sedmi lety. Podle radnice bylo ve veřejném zájmu cestu postavit, a tak ji vytvořila, aniž měla stavební povolení. Podle kritiků tak šla na ruku prominentním obyvatelům nové zástavby, kteří byli s vedením města spřízněni. Stanislav Hlubocký se rozhodl, že přes jím spoluvlastněný pozemek nebude nikdo jezdit, žádá proto o odstranění cesty vedoucí k sousedním domům, kterou město Kolín postavilo načerno. Lidé žijící v domech na konci cesty se proto bojí, že se brzy nedostanou domů. Navíc nemohou ani po sedmi letech zkolaudovat své domy.

Současně odmítá povolit zájemcům o stavbu dalších domů v oblasti připojit se k inženýrským sítím. Chtěl by, aby to v místě vypadalo jako před vznikem sporné cesty. „Přál bych si, aby situace byla taková, jako když jsme pozemek pořizovali. Byla to privátní oblast, kdy pouze spolumajitelé okolních pozemků měli právo tento pozemek užívat,“ přiblížil Stanislav Hlubocký.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Podle majitele jednoho z napojených domů Petra Volšanského se ale od počátku počítalo s tím, že přes Hlubockého pozemek cesta povede. „Myslím, že v našich zemích je zvykem, že mezi domy vede ulice, která bývá obvykle veřejná,“ podotkl.

Problémem se zabýval Středočeský kraj, který k němu vydal dvě protichudná stanoviska. Podle prvního není kolínský stavební úřad oprávněn v případu rozhodovat, kraj současně zrušil řízení o dodatečném povolení stavby. Zanedlouho ale krajský úřad vyzval město, aby v řízení pokračovalo.

Město, které cestu postavilo a možná ji bude muset odstranit, se však ke sporům obyvatel čtvrti Cihelna staví zdrženlivě. Radnice nabádá ke smíru. „Je otázka, jestli by se účastníci spíš neměli dohodnout, že ta komunikace v té lokalitě prostě potřebná je – i když v minulosti došlo k pochybení,“ poznamenal starosta Vít Rakušan.

Stanislav Hlubocký však o prodeji svého podílu městu neuvažuje. Veřejnou komunikaci v blízkosti svého domu nechce, podle něj to přináší pouze povinnosti a odpovědnost.