Matky s dětmi v azylových domech nedostaly dávky. Prosí o pomoc

Brno - Do mimořádně tísnivé životní situace se dostaly matky s dětmi z azylových domů. Kvůli pozdějšímu termínu vyplácení dávek jim chybí peníze na základní životní potřeby. Ředitelka azylového Domova svaté Markéty doslova bije na poplach, že děti mají hlad. Prosí proto veřejnost o pomoc. Úřady tvrdí, že nepochybily. Na výplatu dávek mají celý měsíc. V dalších měsících už sice slibují výplatu v pravidelných intervalech, některé matky se ale bojí, že kvůli výpadku peněz jim nezbyde, než si vzít půjčku.

Dříve matkám chodily dávky k patnáctému dni v měsíci. Přesunem agendy sociálních dávek na úřady práce se ale sjednotilo datum jejich vyplácení. Pro mnohé obyvatelky azylových domů jde přitom o jediný příjem, se kterým vychází přesně na den. „Problém je to vlastně ve všem, protože nemám pro dceru na obědy, na jídlo ani na základní věci,“ popsala tíživou situaci obyvatelka azylového domu.

Podle sociální pracovnice domova Taťány Bočkové ženám chybí příspěvek na živobytí a doplatek na bydlení. „Klientky, které nemají práci a nepobírají rodičovský příspěvek, v tomto měsíci dostaly jen přídavek na dítě. To je 600 korun v případě jednoho dítěte,“ popsala. Charita jako zřizovatel azylových domů tak nejvíce strádajícím matkám už připravila balíčky se základními potravinami.

Reportáž Ondřeje Schneidera (zdroj: ČT24)

Azylové domy by ale přivítaly i pomoc zvenčí. „Chceme poprosit veřejnost o pomoc, aby našim matkám přinesli alespoň základní balené potraviny, jako je mléko, máslo, cukr, margarín, olej, aby z nich mohly mámy svým dětem něco uvařit. Ty děti mají skutečně hlad,“ uvedla Marie Popovská, vedoucí Domova svaté Markéty.

Úřad: Matky mohou zažádat o mimořádnou hotovostní výplatu

V domově matky nacházejí dočasné útočiště od roku 1994. V současné době má 28 bytových jednotek a slouží těhotným ženám a ženám s dětmi v tísni z celé Moravy, a tak je i vyplácení dávek na různým okresních úřadech práce. Ty tvrdí, že mají povinnost vyplatit dávky do konce měsíce. Zároveň ale slibují, že v dalších měsících už budou peníze chodit v pravidelných intervalech. Pokud datum výplaty způsobuje někomu problémy, může podle úřadu zažádat o mimořádnou hotovostní výplatu. 

„Systém dávek hmotné nouze funguje tak, že podle zákona je termín výplaty celý měsíc, to znamená 31. ledna. To, že řada obecních úřadů v minulých letech vyplácela dávky zásadně na začátku měsíce, to je samozřejmě věc, se kterou je potřeba se srovnat. Nicméně, pokud ten systém zavádíme celorepublikově, tak samozřejmě musíme dodržet určité rozložení výplaty dávek. Pak se samozřejmě může stát, že některé dávky přicházejí v jiný den, než přicházely v minulých letech,“ uvedl na vysvětlenou ministr práce a sociálních věcí Jaroslav Drábek.