Novoroční mobilní přání překonala loňský rok

Praha - V průběhu Silvestra a v prvních hodinách Nového roku provedli Češi skrze své mobilní telefony celkem 56 milionů hovorů, což je meziročně o čtyři miliony více. Telefonáty tak zůstávají nejoblíbenějším způsobem gratulace do nového roku. V tuzemsku bylo odesláno 42 milionů SMS zpráv, v porovnáním se Silvestrem 2011 o dva miliony více.

Konkrétně v sítích T-Mobile a Vodafone vzrostl počet hovorů meziročně o 14 procent, respektive o sedm procent. Naopak klienti Telefóniky volali na konci roku méně než o rok dříve, počet hovorů klesl o 12 procent.

Miroslav Čepický, mluvčí Vodafonu: 

„Tento Silvestr byl ohledně celkového provozu v síti nejsilnější za poslední roky. Zákazníci využívali všechny služby více než loni, nejvíce narostl počet odeslaných MMS a objem provolaných minut.“

Přestože kolem půlnoci došlo k výraznému krátkodobému zatížení, fungovaly všechny sítě bez problémů. „Lidé si nejvíce přáli k Novému roku těsně po půlnoci, kdy bylo v první hodinu uskutečněno více než 2,6 milionu hovorů,“ uvedla mluvčí Telefóniky Blanka Vokounová.

Češi posílali více MMS zpráv

V síti Telefóniky pak padl rekord v počtu odeslaných multimediálních zpráv MMS. Během silvestrovského dne jich klienti operátora odeslali téměř 165 tisíc, to je o osm procent více než o rok dřív. Nejvíce jich lidé tradičně rozeslali v poslední hodině roku 2012 - téměř 20 tisíc MMS zpráv.

Zvýšení provozu v sítích souvisí s vyšším využitím datových služeb. „Ke zvýšení provozu v síti T-Mobile o necelých 19 procent přispěl i mobilní internet. Celkový objem přenesených dat vzrostl o 112 procent, přičemž o zhruba 85 procent se postarala nejrychlejší 3G síť. Nejvíce se mobilní surfaři činili ještě před započetím silvestrovských oslav mezi 16:45 a 17:45,“ dodal mluvčí T-Mobilu Jiří Janeček.

Vydáno pod