Dny evropského dědictví začínají. Otevírají se radnice, pivovary, sklepení i nové muzeum tramvají

Přes 800 památek v celé republice se otevírá v rámci Dnů evropského dědictví. Patří k nim i historické budovy běžně nepřístupné včetně radnic či pivovaru, ale třeba i dosud nevídané prostory středověkých hradů. V Liberci se potom poprvé otevřela zatím nedokončená expozice městské hromadné dopravy – zatím je možné nahlédnout, natrvalo se otevře 28. října.

Technické muzeum spolu s libereckým Boveraclubem, který vlastní sbírku historických tramvají, dalo dohromady pozoruhodnou sbírku úzkorozchodných vozidel. Takové jezdily i v Liberci a Jablonci nad Nisou, součástí jsou ale i vozy ze zahraničí.

V rámci Dnů evropského dědictví se nová expozice s tramvajemi a také autobusy poprvé otevřela. Ještě však není zcela dokončená. „Hotová je zatím asi z 90 procent. Když tam ale děláme, tak se lidé ptají a nakukují, proto jsme ji otevřeli,“ vysvětlil Tomáš Krebs ze spolku Boveraclub, kterému většina libereckých starých tramvají patří.

Dodal, že k úplnému dokončení ještě zbývá dodělat popisky včetně cizojazyčných verzí a přivézt dva vraky tramvají. Jedním z nich bude nejstarší liberecký vůz z roku 1897, který zahajoval provoz pouliční elektrické dráhy ve městě.

Během Dnů evropského dědictví je tak nejstarším exponátem tramvaj z roku 1916. Jde o jedno z vozidel ze zahraničí. Čtyřnápravový vůz má původ v Basileji, kde jezdil až do roku 2002 na příměstské trati do Dornachu.

Po dnu otevřených dveří se pavilon před dokončením ještě uzavře. „Definitivně ho otevřeme
28. října,“ plánuje ředitel Technického muzea Liberec Jiří Němeček.

Dny evropského dědictví probíhají ve všech krajích na desítkách míst

Ke Dnům evropského dědictví se letos připojilo celkem 863 památek či muzeí – v každém kraji probíhají Dny evropského dědictví nejméně na dvou desítkách míst, ve středních Čechách se připojilo přes sto památek. Někde je vstup zdarma, jinde se otevírají prostory návštěvníkům dosud skryté. Třeba na hradě Svojanov je poprvé možné vstoupit do historických koníren na předhradí.

Je ale možné navštívit i řadu památek, které běžně otevřené nejsou nebo ne v plném rozsahu – radnice, pivovary či soukromé objekty. V Litomyšli je během Dnů evropského dědictví otevřena Augustova tiskárna na Šantově náměstí, kde v roce 1728 vznikl první český slabikář.  

Slavnostní zahájení letošních Dnů evropského dědictví hostí Havlíčkův Brod. Při slavnostním zahájení převzali ocenění lidé, kteří pomáhají s udržováním historických tradic. Dosavadní počet 69 oceněných rozšířil například výrobce krojové obuvi Jiří Hýža nebo Vladislava Hrubešová, která šije valašské kroje.