Dejte nám svátek! Česká televize chystá Vánoce s Andělem Páně 2 i Marií Terezií

Česká televize poodhalila program na vánoční svátky. Hlavním tahákem bude úspěšné pokračování neméně oblíbené pohádky Anděl Páně. Na Nový rok se pak na obrazovce objeví Marie Terezie, výpravný koprodukční snímek natočený k 300. výročí narození této panovnice. Podrobnosti o vánočních, nejen pohádkových pořadech přidal v rozhovoru ředitel programu České televize Milan Fridrich.

Anděl Páně 2 byl loni nejnavštěvovanějším filmem v českých kinech. Točila se tato pohádka už se záměrem, že ji Česká televize uvede na Štědrý večer?

Anděl Páně 2 byl nejnavštěvovanějším filmem vůbec od roku 1990 a zároveň od tohoto roku vydělal nejvíce peněz, což dopředu nikdo nečekal. I když jsme úspěch čekali po úspěchu Anděla Páně 1, kterého s velkým ohlasem publika každý rok na Vánoce reprízujeme. A ano, Anděl Páně 2 se točil jako vánoční pohádka. Pohádky k Vánocům na České televizi už tak nějak patří, takže se snažíme dávat na svátky premiéry.

Na první svátek vánoční pak diváci uvidí úplně novou pohádku Nejlepší přítel. 

Je to klasická pohádka s princi a s láskou, kterou od České televize diváci očekávají. A na druhý vánoční svátek odvysíláme Tři oříšky pro Popelku od Václava Vorlíčka.

Takže Česká televize má ambice na každý rok natočit novou premiérovou vánoční pohádku?

Ročně točíme dvě pohádky a ještě máme dohodu se slovenskou veřejnoprávní televizí RTVS, že si od nás jednu pohádku jakoby vezmou a my si vezmeme jednu od nich. Letos ale uvádějí také Anděla Páně 2, nový film netočili. I slovenské pohádky jsou na ČT velmi oblíbené, připomenu z minulých let například Lásku na vlásku nebo Zázračný nos.

Starší pohádky, například zmíněné Tři oříšky pro Popelku, uvádí ČT ve vyčištěné, digitalizované verzi.

Popelku původně vyčistilo pro svůj trh Německo – a udělalo to z jednoho prostého důvodu. Víte, kolikrát se budou Tři oříšky pro Popelku v Německu letos o Vánocích hrát? Patnáctkrát. Tato pohádka tam není o nic menší fenomén než u nás, dokonce tam teď po celé zemi vysílají muzikál, který je na filmu postavený. My vysíláme právě německou digitalizovanou kopii.  

Za zmínku stojí určitě i pohádka Nejkrásnější dar speciálně natočená pro diváky se sluchovým postižením.  

ČT už počtvrté vyrobila pohádku pro handicapované. Nevybočuje z tradice pohádek, jenom je zahrána neslyšícími herci a je určena neslyšícím divákům.

Posuňme se dál. Co se chytá na Silvestra? Opět tradiční Všechnopárty?

Všechnopárty na Silvestra vysílat budeme, ale vedle toho chystáme premiérové silvestrovské Zázraky přírody a také speciální program Velká plavba s Waldemarem, kdy přední čeští zpěváci a osobnosti kultury a hudby vzdají hold Waldemaru Matuškovi. Na dvojce odvysíláme třeba světový muzikál oceněný Oscary Funny Girl a na Artu se mohou diváci těšit na hudbu, která na tento program neodmyslitelně patří každé Vánoce. Jednička během vánočních svátků odvysílá přibližně padesát pohádek, dvojka zhruba třicet filmů v prime timu a Art bude patřit divadlu, hudbě a náročnějším filmům. 

Velké premiéry se očekávají od novoročního schématu. 1. a 2. ledna se bude vysílat dvojdílný film Marie Terezie, na němž se podílely produkce i z Rakouska, Německa, Slovenska. Byla ČT tím hlavním tahounem?

ČT je určitě hlavním tahounem. Až diváci ten film uvidí, všimnou si, že je v něm skutečně masové zastoupení českých, ale i slovenských herců. Marii Terezii hraje rakouská herečka, jejího manžela ovšem Vojta Kotek. A aby novoročních premiér nebylo málo, ještě 1. ledna odvysíláme premiérový dokument o skupině Lucie.