Druhé případy Prvního oddělení: víc napětí při vyšetřování i ve vztazích

Začíná druhá série Případů 1. oddělení (zdroj: ČT24)

Zločin bez motivu, vražda bez těla, veřejné soudy bez znalosti detailů. První oddělení ve druhé sérii řeší mediálně známé kauzy, které se odehrály po roce 1995. Na obrazovkách České televize se pražská mordparta znovu sejde 4. ledna ve 20:00, začne vyšetřováním vraždy se slepým svědkem.

Scénář k osmi novým dílům úspěšné kriminálky sepsali opět šéf pražského oddělení vražd Josef Mareš a novinář Jan Malinda. Vybrali případy oproti první sérii spletitější a náročnější na rozkrytí. O režii se podělili Dan Wlodarczyk a Peter Bebjak. 

  • Díl s názvem Slepý svědek se vrací k vraždě dvou pracovnic advokátní kanceláře. Případ, který už byl jednou televizně zpracován, vstoupil do dějin domácí kriminalistiky vyšetřovacím pokusem, který pomohl usvědčit vraha.
  • Jeden mrtvý a jeden těžce zraněný student na pražských kolejích. Díl Súdánský student popisuje vyšetřování vraždy s rasovým podtextem, která rozpoutala mnohatisícové demonstrace, a ukazuje, jak zásadní může být rozdíl mezi pohledem veřejnosti na zločin a skutečnými příčinami toho, co se stalo.
  • Ani záznamy z kamer nedávají jasnou odpověď, jestli za střelbou v kasinu a dalšími loupežnými přepadením stojí jeden nebo více pachatelů. Nevypočitatelný lupič s pistolí patří k mediálně známým kauzám.
  • Zmizení půl miliardy korun z pražské bezpečnostní agentury na Žižkově patří k největším krádežím v historii české kriminalistiky. Šokující byl zejména jednoduchý trik, jak pachatel obešel zabezpečení. V tomto případě odhalí seriál detaily vyšetřování, které se veřejnost nedozvěděla.

Druhá řada chce ještě více přiblížit kriminalistickou práci a profesní vztahy a ukázat, že od dopadení pachatele k pravomocnému rozsudku je ještě dlouhá cesta. Proto se také jeden z případů prolíná polovinou osmidílné série. 

„Nové díly ukazují, že tým prvního oddělení se v žádném případě neobejde bez informací a spolupráce kolegů – ať uniformovaných, či neuniformovaných, ať už z obvodních, či krajských ředitelství – a také naznačíme, o čem je práce specialistů odhalujících mravnostní, extremistickou, hospodářskou či majetkovou kriminalitu,“ upřesnil kriminalista Josef Mareš.

Personální posilu dostane i První oddělení. Dušan Vrána v podání Igora Chmely ale svým úřednickým puntičkářstvím jen přispěje k napětí na oddělení. „Dochází k situacím, kdy mají pravdu obě strany – jedna z pohledu zákona, druhá z pohledu morálního. Zásadní profesní konflikt se odehraje mezi vedoucím prvního oddělení Korejsem a mladším a oblíbenějším vyšetřovatelem Kozákem, což vyústí ve dva odchody a jeden velký návrat,“ prozradil ještě scenárista Jan Malinda.

Původně autoři s pokračováním nepočítali. Přesvědčily je ale velmi pozitivní ohlasy po odvysílání první řady – jak od diváků, tak od kritiky.