Slashův velký rokenrolový mejdan

Praha – Slash, bývalý sólový kytarista kapely Guns N'Roses, vystoupil v úterý se svou doprovodnou čtyřčlennou skupinou v pražské Tesla Areně. V rámci světového turné přijel do Česka představit staré hitovky Guns N'Roses a především nové album Slash, které hudební kritika označila za „velký rokenrolový mejdan“. Na pražském koncertě legendární kytarista s neodmyslitelným cylindrem na hlavě předvedl show sahající od hard rocku přes blues, country až k baládám a popu.

„Napsal jsem všechnu muziku, pak jsem si přizval řadu hostů. U každé písničky jsem si říkal, kdo by ji mohl nazpívat, kdo by se k ní hodil. Třeba k téhle chci určitě Ozzyho Osbornea, tahle zní jako Alice Cooper, tahle zase zní jako Fergie. Takže ta deska pokrývá všechny hudební styly, ale všechno to vychází z rokenrolu. Je to rokenrolová deska,“ prozradil Slash v rozhovoru pro ČT24.

Jsem přirovnáván k nejlepším kytaristům světa. Samozřejmě to pro mě hodně znamená, že mě lidé dávají i do tak vysoké kategorie. Je to také velká výzva. Vždycky, když vylezu na pódium, říkám si, že musím hrát opravdu, ale opravdu skvěle. Takže si toho strašně vážím, ale snažím se zůstat při zemi.

Slash, kterého loni v srpnu časopis Time zařadil na druhé místo žebříčku deseti nejlepších hráčů na elektrickou kytaru všech dob, zahájil koncert skladbou Ghost ze svého debutového alba. Píseň v originále zpívá Ian Astbury z The Cult, v Praze se pěveckého partu zhostil kytarista Myles Kennedy.

„Když jsem dodělával tu desku, oslovil jsem Mylese Kennedyho na poslední dvě písně. Nikdy jsem s ním předtím nepracoval, jen jsem věděl, že to je výborný zpěvák. On je ten typ, co může zpívat cokoli. Takže jsem se ho zeptal, jestli by se mnou nejel turné a on souhlasil. Zpívá na něm své dvě písničky z nové desky, pak ještě tři nebo čtyři další, které nazpíval někdo jiný. Naučil se také skladby z mojí kapely Velver Revolver, Guns N'Roses a písně z mých dalších projektů,“ prozradil Slash o svém koncertním hostovi. 

O hutný a silný zvuk, který prostupuje celou halou, se vedle Slashe a Kennedyho postarali další kytarista Bobby Schneck, bubeník Brent Fitz a baskytarista Todd Kerns. Přítomným nabídli skladby ze Slashovy desky, například Back from Cali i jeden z největších hitů Guns N'Roses Sweet Child O˙Mine, který údajně Slash neměl příliš v lásce.

Vystoupení zakončily skladby z repertoáru Led Zeppelin Comunication Breakdown a Paradise City, jedna z nejslavnějších písní skupiny Guns N'Roses z alba Appetite for Destruction z roku 1987.

„Teď je pro mne největší zábava hrát tyhle staré pecky v novém kontextu. Je to sólový projekt, nejsem na nikom závislý, můžu si dělat jen to, co chci já sám. Je to příjemná změna, samozřejmě ale jenom na chvíli. Chci si to užít a zase se vrátím k Velvet Revolver a dalším projektům. Tohle je zkrátka zábava,“ prohlásil o dalších muzikantských plánech Slash.