Láska, soudruhu, existuje, ať se ti to líbí, nebo ne

Febiofest zažil další předpremiéru, tentokrát byl uveden česko-norsko-finský snímek Láska, soudruhu!, kterou v koprodukci s Českou televizí natočila finská režisérka Taru Mäkelä. Svůj snímek zasadila do roku 1962, kdy se v Helsinkách konal Mezinárodní festival mládeže za účasti studentů i těch dříve narozených z celého světa (tedy především toho socialistického nebo k tomuto zřízení směřujícího). Režisérka na pozadí rozděleného světa rozehrává trochu nostalgickou romantickou komedii, jejíž distribuční premiéra je naplánována na 24. dubna.

Láska, soudruhu! míří do kin (zdroj: ČT24)

Konfrontace dvou světů slouží mimo jiné k vykreslení někdy absurdních, jindy komických situací, které ve svých důsledcích vlastně bourají hranice. Mladý československý svazák je donucen přehodnotit své uvědomělé smýšlení, finský policejní inspektor musí změnit přístup ke své hospodyni a v neposlední řadě ústřední postava, stárnoucí modistka, s překvapením zjistí, že je schopna opustit svůj pracně vykonstruovaný svět, plný konvencí a klišé, který je sice bezpečný, ale totálně osamělý.

Filmu vévodí herecký výkon Kati Outinenové, které Febiofest uspořádal Poctu v podobě uvedení pěti jejích filmů. Herečka, která svou kariéru začínala v divadle, se na filmovém plátně poprvé objevila jako devatenáctiletá v roce 1980 v Česku málo známým filmem Živote, tady jsem! Získávala pak slávu především ve filmech Akiho Kaurismäkiho Hamlet podniká, Děvče ze sirkárny, Drž si šátek, Tatjano! a řady dalších. Za roli v jeho snímku Muž bez minulosti byla v Cannes oceněna za herecký výkon.

Outinenová přijela na Febiofest osobně a při uvedení snímku Láska, soudruhu! se také zamyslela nad pojmem humor. „Humor je asi vůbec to nejtěžší, často je nepřeložitelný. Ten univerzální je ovšem nejtěžší,“ řekla herečka, která své komické role ztvárňuje skoro až minimalistickým způsobem, kdy komika vychází spíše z podstaty situace a v konfrontaci reality s jejím prožíváním.

Láska, soudruhu! - Česko/Norsko/Finsko. Režie: Taru Mäkelä. Scénář: Raija Talvio. Hrají:  Kati Outinen, Miroslav Etzler, Laura Birn, Kryštof Hádek, Elena Leeve, Aku Hirviniemi, Veera W. Vilo, Jan Budař, Pirkka-Pekka Petelius, Tapio Liinoja, Václav Jiráček, Denny Ratajský, Petr Stach, Zdeněk Maryška.

Vydáno pod