Restart českého byznysu v Saudské Arábii? Uvidí se, Vondráček jednal v Rijádu

Píše se nová kapitola českých vztahů se Saudskou Arábií (zdroj: ČT24)

České vztahy se Saúdskou Arábií vstupují do nové kapitoly. V posledních letech je poznamenaly negativní výroky prezidenta Zemana na adresu islámu a Rijád v reakci na ně výrazně omezil vzájemné obchodní styky. Návštěvu předsedy české sněmovny Radka Vondráčka v Saúdské Arábii tak pokládají obě strany za restart. Ropná velmoc zahájila ambiciózní plán modernizace a pro řadu českých firem je stále atraktivnější, byť velmi náročnou, destinací.

Nedávné slavnostní přijetí šéfa českých poslanců v královském poradním sboru, saúdském parlamentu, mělo symbolizovat návrat k normálním vztahům. A následné jednání na rijádském ministerstvu zahraničí by mělo dokořán otevřít dveře novým obchodním kontraktům.

Vloni se český obchod s královstvím vyšplhal na 17 miliard korun – hlavně díky českým autům, měřícím zařízením, oceli a, samozřejmě, saúdské ropě.

Ovšem prosadit se ve 33 milionové konzervativní islámské zemi je velice těžké. Čechům se to ale již tradičně daří v oblasti zdravotnictví, tak jako třeba v prestižní nemocnici krále Fajsála.„Aktuálně je na Arabském poloostrově tak pět set českých a slovenských zdravotníků,“ konstatuje zprostředkovatelka zaměstnání v Saúdské Arábii Zuzana Babilonová.

Ženy v Saúdské Arábii se připravují na řízení
Zdroj: Ahmed Jadallah/Reuters

Reformy korunního prince

Po dynastické obměně před třemi roky se sunnitsko-arabská velmoc vydala směrem nečekaně hlubokých reforem. Korunní princ představil svou vizi 2030, která usiluje o zavedení elektronické státní správy, rozvoj vzdělávání, zahraniční investice i posílení ženských práv. V červnu se třeba v saúdských ulicích poprvé objevily řidičky a v královském poradním sboru je 30 žen z celkem 150 členů.

„My ženy jsme nadšené z takových věcí, jako je právo řídit. Volaly jsme po něm víc než třicet let. Teď si zvykáme. Každý den přináší nějaké změny,“ říká členka saúdského královského poradního sboru Núra Musáidová.

Nejpodstatnější součástí vize korunního prince je snížení závislosti na ropě. Neropný vývoz by měl stoupnout z 16 na plných 50 procent. Saúdská Arábie se v řadě bodů inspirovala v sousedních Spojených arabských emirátech, aniž by chtěla ohrozit svůj konzervativní náboženský ráz.

Saudi Aramco
Zdroj: Reuters

Vyhlížení privatizace

Poměrně rychlé změny v politice Saudské Arábie tak podle zahraniční kanceláře Czech Trade v Dubaji aktuálně přinášejí vhodné klima pro privatizaci. Veřejnost je nakloněna k těmto krokům a změnám a je zaznamenáván zájem o investice v mnoha průmyslových sektorech.

„Privatizace může za těchto podmínek dopadnout velmi dobře, pokud bude správně provedena a trh aktuálně nasvědčuje svými výkony k ulehčení implementace,“ komentovala celkové klima v zemi v červnu kancelář.

V úmyslu je například privatizace pěti procent státní ropné společnosti Saudi Aramco Ta například na základě nezávislého auditu zvýšila odhad zásob z 260,8 miliardy barelů na 270 miliard barelů a bude možné ji považovat za společnost s největší hodnotou na světě.

Dalšími kandidáty na privatizaci jsou státní společnosti z vodohospodářského a energetického sektoru. Hovoří se předně o Saudi Electric Company, Saline Water Conversion Corporation a Sadara, polostátním výrobci chemikálií. Každý z těchto sektorů vykazuje zájem o investice a je očekáván velmi kladný dopad na tamní ekonomiku. 

Příležitostí jsou zbraně, ale…

Velkou příležitostí je pro byznys i obranný průmysl. Saudská Arábie vydává ročně na obranu kolem 70 miliard dolarů, tedy přibližně deset procent svého HDP, navíc v posledních letech roste o zhruba o dvacet procent ročně. Značnou část rozpočtu tvoří nákup nové techniky, například rámcový kontrakt s USA z roku 2011 za 65 miliard dolarů a memoranda o dodávkách vojenského materiálu a zbraní za 110 miliard  dolarů s opcí na dalších 350 miliard.

Další tendr uzavřela se Spojeným královstvím na upgrade letounu Eurofighter a Tornádo za 15 miliard dolarů či s Francií  v oblasti protivzdušné obrany, rekonstrukci fregat nebo Německem na ochranném perimetru kolem hranic nebo v případě chystaného nákupu ponorek.

obrázek
Zdroj: ČT24

V této oblasti se v posledních letech podařilo proniknout na saúdský trh i českým firmám, kterým se v minulosti vzhledem k zaběhnuté konkurenci a neexistenci historických vazeb nedařilo. Ovšem zatímco vývoz v této kategorii činil letech 2003-2009 v průměru pouze 0,6 milionů dolarů ročně, v letech 2010-2016 to už bylo za sedm milionů dolarů ročně. A jedná se především o střelivo všeho druhu, výbušniny, protichemické vybavení, vozidla a elektronická zařízení.

Sporné dodávky pro Rijád

Vláda Saudské Arábie usiluje o přenos technologií na výrobu zbraní, munice a vojenských dopravních prostředků do Saudské Arábie. Podle Czech Trade však s ohledem na pokračující konflikt v Jemenu a z celkového obecného pohledu na teroristické aktivity v regionu poptávka přetrvává a lze očekávat, že v tomto oboru ani brzy nepomine.

A jak vyplývá z informací Zastupitelského úřadu v Rijádu, „české firmy – a to nejen v oblasti hmotných dodávek, ale i sofistikovaných IT služeb či SW produktů – i nadále vyvíjejí snahy o prosazení na trhu“ a lze tak podle něho očekávat úspěchy.

Na druhou stranu jsou tady organizace, které varují, že kontrola vývozů českých zbraní není dostatečná.  Například  nezisková organizace Nesehnutí volá až po zastavení vývozu zbraní z Česka do Saúdské Arábie, kde podle hnutí panuje podezření, že zbraně jsou dál prodávány povstaleckým skupinám v Sýrii, Libyi či Jemenu. Česká republika tím podle aktivistů podporuje konfliktní a násilné režimy dodávkami zbraní a dalšího válečného materiálu. 

Organizace také připomněla loňský případ, kdy se české raketomety a houfnice dostaly i přes embargo OBSE do Ázerbájdžánu, podle České televize pravděpodobně přes Slovensko a Izrael.