Ceny obilovin se propadají

Brno - Česká republika zaznamenala prudký pokles ceny obilovin a řepky. Plodinová burza Brno na dnešním zasedání oznámila, že se za poslední dva týdny objevilo snížení cen u všech komodit v rozmezí osmi až 21 procent. Na propadu cen se podílí postupující úspěšná sklizeň a snížení poptávky po zemědělských plodinách v zahraničí. U některých komodit se ceny dostaly až na úroveň před loňskou sklizní, po které vzrostly ceny v řádech desítek procent.

Klesající tendence cen obilovin a řepky, které byly na konci loňského roku až o několik desítek procent vyšší než na konci roku 2006, se projevuje již od letošního března. Některé z nich už dosáhly úrovně před minulou sklizní. Například pšenice stála v červnu minulého roku kolem 3500 korun za tunu, od sklizně její cena neustále rostla až na 5275 korun v prosinci, nyní stojí opět kolem tří a půl tisíc.

Největší zlevnění se dalo pozorovat u krmné pšenice. Zatímco před dvěma týdny stála tuna v paritě FCA, kdy dopravu hradí kupující, 4429 korun, dnes stojí téměř o tisícikorunu méně. Více než dvacetiprocentní snížení cen zaznamenali makléři burzy u pšenice také v paritě DDP, kdy dopravu hradí prodejce.

Příčinou poklesu cen obilovin je pozitivní vývoj letošní sklizně. Například jihomoravští pěstitelé letos u ječmene dosáhli průměrného výnosu 5,02 tuny na hektar. Loni zemědělci z hektaru sklidili 4,85 tun ječmene. Největší rozdíly ve výnosech z minulého a letošního roku jsou zatím u pšenice jarní. Zatímco loni jí zemědělci z hektaru sklidili 3,49 tun, letos je to 4,61 tun. „Lepší úroda než loni je také ve všech okolních státech, takže není poptávka po exportu našecho obilí. Loni rostly ceny právě kvůli velkému zájmu o české obilí v zahraničí,“ uvedl generální sekretář burzy Karel Zezula. Rozhodující při prodeji obilovin tak podle něj bude kvalita, která je mírně horší než v minulém roce.

Pozitivní zprávou je, že větší sklizeň se letos očekává i v celé EU. Unie po loňském dramatickém růstu cen obilovin pozastavila platnost nařízení, jež nutí farmáře ponechávat část půdy ladem. Čeští zemědělci tak letos zvýšili rozlohu polí s ozimým obilím o 2,3 procenta, což ve srovnání s minulým rokem představuje navíc 22 000 hektarů. Rozloha polí s ozimou řepkou se meziročně zvýšila o 7,3 procenta, tedy o 24 000 hektarů.

Plodinová burza Brno sleduje prodejní a nákupní ceny vybraných komodit pravidelně od roku 1995. Její další shromáždění se uskuteční 19. srpna.