Nouzový stav. Vláda zakázala akce s více než 30 lidmi, omezí se provoz restaurací po osmé večer

Události: Koronavirus a mimořádná opatření v Česku (zdroj: ČT24)

Vláda vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území Česka. Platí od čtvrteční 14. hodiny. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Na tiskové konferenci to po mimořádném zasedání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet také rozhodl o zpřísnění opatření.

Od pátečního rána zakazuje vláda mimo jiné veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 osob. V noci – mezi osmou hodinou večerní a šestou ranní – nebude možné od pátku využívat stravovací provozovny.

Stát také omezuje cestování z i do vybraných států včetně Číny, Itálie nebo Německa. Do všech okolních zemí bude z Česka od soboty zakázána autobusová, vlaková a lodní přeprava lidí, omezena bude i letecká.

Poutě ani taneční

Konkrétně: S účinností od 13. března od 6 hodin se nesmí pořádat divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce. A to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob, a to do odvolání tohoto mimořádného opatření.

Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů nebo na pohřby.

Ve velkých nákupních centrech bez občerstvení

Od pátku se rovněž v čase mezi 20. a 6. hodinou zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb. Už od pátečního rána musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech s prodejní plochou přes pět tisíc metrů čtverečních.

„Pokud tam probíhá prodej čehokoliv, ať je to jídlo, nebo pití, a konzumace, tak to spadá do definice stravovací služby,“ upřesnil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Také ujistil, že restaurace mimo obchodní centra mohou fungovat, i když je navštíví víc než 30 lidí. 

Od šesti ráno se také zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb jako sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie. Hamáček upřesnil, že zákaz vstupu na sportoviště se netýká těch pod širým nebem. „Venkovní sportoviště zůstávají otevřená,“ poznamenal.

Znamená to tak pravděpodobně zastavení všech sportovních soutěží v zemi. Kromě hokejové extraligy se nebude hrát ani nejvyšší fotbalová soutěž, která měla pokračovat bez diváků. Sportovci a kluby mohou mít za současných podmínek problémy také s organizací tréninků.

Základní umělecké školy: zavřeno

Poté, co byla zrušena výuka na základních, středních a vysokých školách, také bude s účinností od pátku zakázána přítomnost žáků na základních uměleckých školách. Mateřských škol se nadále uzavírání netýká.

Premiér nevyloučil, že pokud se nepodaří zastavit šíření koronaviru, vláda se bude zabývat možností uzavření obchodů s výjimkou potravin a lékáren. Zatím to podle Babiše nebylo potřeba. „Samozřejmě se může stát, že se k tomu vrátíme,“ řekl.

Zákaz cestování a omezení na přechodech

Kabinet vyhlásil zákaz vstupu do Česka cizincům z rizikových zemí s výjimkou těch s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území Česka.

Zákaz se týká Číny, Jižní Koreje, Íránu, Velké Británie, Itálie, Španělska, Rakouska, Německa, Švýcarska, Švédska, Norska, Nizozemska, Belgie, Dánska a Francie. Tuzemským občanům se pak zakazuje cestovat do těchto zemí. Platí to od soboty.

„Výjimka bude v zájmu zajištění zásobování udělena řidičům nákladní kamionové dopravy, vlakovým četám nákladní vlakové dopravy, pilotům letadel a příslušníkům integrovaného záchranného systému v sousedních zemích,“ nastínil ministr vnitra. Čeští občané v zahraničí se budou moct vrátit do Česka, uvedl Hamáček. „Doporučil bych všem, kteří se mohou vrátit ze zahraničí, ať tak učiní před víkendem,“ řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD).

Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovu zavedeny kontroly. Otevřeny budou jen některé přechody. Pro cizince nebude možné vstupovat do Česka z Německa a z Rakouska, řekl Hamáček. Vláda kvůli koronaviru zastavila vydávání víz i povolení k pobytu. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. Hranice bude možné přejít na jedenácti přechodech. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk.

Na kontrolované rakouské a německé hranice bude muset být podle něj nasazeno přes dva tisíce příslušníků armády a ještě více policistů, upozornil Hamáček. 

Ministr vnitra také v řádu hodin vydá výjimku pro Čechy, kteří pracují na rakouské nebo německé straně hranic. Po prokázání se průkazem totožnosti a potvrzením od zaměstnavatele, že je zaměstnán na druhé straně hranice, bude vpuštěn. 

Od soboty bude při cestách z Česka do všech okolních zemí zakázána veškerá autobusová, vlaková a lodní doprava cestujících. Cestovat za hranice bude možné pouze automobily. Částečně bude omezen i letecký provoz. Po jednání vlády to oznámilo ministerstvo dopravy.

Zákaz platí pro všechny osobní dopravce v mezinárodní osobní silniční, železniční i vodní dopravě. Vztahovat by se měl na přepravu cestujících přes hranice. Pro nákladní dopravu by tak měl trvat dosavadní stav, kdy mezinárodní přepravy jsou povoleny. Umožněn by měl být návrat Čechů ze zahraničí, případně odjezd cizinců. Dopravci následně mohou přivézt zpátky do Česka pouze vozy a lodě bez cestujících.

Ministerstvo zahraničí zároveň doporučuje českým občanům ve Spojených státech, aby zvážili předčasný návrat v souvislosti s aktuálním rozhodnutím amerického prezidenta Donalda Trumpa zakázat vstup na území USA ze zemí schengenského prostoru kvůli koronaviru. Češi by také měli být v kontaktu s aerolinkami, u kterých si koupili letenky, protože není vyloučeno, že budou rušeny lety, uvedlo ministerstvo. Hamáček upozornil, že vláda nemá možnost české občany z USA vyzvednout.

Opatření jsou nezbytná, říká prezident. Podporu vyjadřují i opoziční politici

Hamáček řekl, že vyhlášení nouzového stavu umožní vládě pružněji reagovat na situaci kolem nákazy. Podle Babiše mají ministři právo přijímat zvláštní opatření, vláda se ale rozhodla, že budou svá rozhodnutí s kabinetem konzultovat.

Nouzový stav je státní krizové opatření vyhlašované v případě závažných situací, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví či majetek anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.

Vládní opatření proti koronaviru považuje prezident Miloš Zeman za nezbytná. „Prosím, dodržujte stanovená pravidla. Zároveň vás všechny prosím, nepodléhejte strachu a panice. Naše země vždy dokázala překonat všechna protivenství. Dokážeme to i nyní,“ uvedla hlava státu. Zeman dodal, že všichni mají táhnout za jeden provaz a být k sobě vzájemně ohleduplní a laskaví.

„Jako opoziční politik nemám úplné informace, nezbývá mi proto než respektovat a podpořit rozhodnutí vlády o nouzovém stavu. Věřím, že může pomoci situaci řešit. Zároveň bych vyzval premiéra, aby okamžitě reagoval na nedostatek respirátorů a zdravotnického materiálu pro lidi v první linii,“ reagoval na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

„Je to tvrdé, ale čím přísnější budou opatření teď, tím méně bude neštěstí. Tak to prostě je,“ okomentovala vládní opatření první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová. „Vláda i my v opozici se budeme snažit zmírnit dopady. Vláda musí zajistit respirátory. Je potřeba více testů. Ale hlavní je omezit kontakty. Zpětně to oceníme,“ uvedla. Také vedení KDU-ČSL míní, že kroky kabinetu jsou na místě.

„Opatření respektuji jako nezbytná a prosím všechny, aby je akceptovali. Dovoluji si jen skromně podotknout, že když jsem před týdnem vládu peskoval za to, že dopouští desetitisícová srocení na derby Slavia-Sparta a na Matějské pouti, byl jsem za populistu,“ uvedl předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek. 

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek uvedl, že rozhodnutí vlády prakticky zastavilo příjezdový i domácí cestovní ruch. Dopady mohou ohrozit více než dříve odhadovaných 40 tisíc pracovních míst. Dodal, že asociace vládní kroky chápe, protože zdraví lidí je na prvním místě, ale chtěla by dostávat rychleji více praktických informací či mít kontaktní osobu, která by vládní příkazy přesně vysvětlila.