Škody po vichřici Eberhard přesáhly 150 milionů

Události: Sčítání škod po vichřici (zdroj: ČT24)

Energetici celé úterý odstraňovali následky vichřice Eberhard, která zasáhla Česko v noci z neděle na pondělí. V půlnoci zůstává v síti ČEZ už jen několik domácností na Bruntálsku bez proudu. Společnost E.ON, která zajišťuje distribuci v jižní části republiky, už všechny dodávky obnovila. Lidé zatím nahlásili pojišťovnám více než šest tisíc případů za 156 milionů korun.

Poruchové čety energetiků byly v terénu více než 24 hodin a většinu práce s nápravou škod po nedělní bouři Eberhard už mají za sebou. Přesto zůstávalo v úterý ke 14. hodině ještě šest tisíc odběrných míst bez proudu. 

V neděli večer a v noci na pondělí, kdy řádila vichřice Eberhard, vyhlásil ČEZ kalamitní stav i v dalších krajích, ve většině již ho ale odvolal. U společnosti E.ON zůstávalo v úterý ráno bez proudu už jen sto odběrných míst, a to v  jižních Čechách v řídce obydlených oblastech. Kalamitní stav tam proto už neplatil a během dopoledne se podařilo připojit všechny odběratele.

„Naši lidé včera v terénu opravili desítky poruch na vedení vysokého napětí. Jednalo se hlavně o potrhané vodiče a poškozené izolátory. Oprav bylo velké množství a probíhaly v mnoha lokalitách, ale technicky to nebyly až tak náročné opravy, takže se nám je podařilo zvládnout během jediného dne,“ zhodnotila v úterý ráno mluvčí společnosti E.ON Martina Slavíková.

Většiny poruch se energetici zbavili ještě před úterním ránem

Většinu poruch se podařilo energetikům opravit už v pondělí a v noci na úterý. Po víkendu bylo bez proudu na 310 tisíc odběrných míst napříč celou republikou. 

Poryvy větru, který Česko zasáhl v noci na pondělí, byly nejsilnější na hřebenech hor, a to mezi devátou večer a jednou ráno. Maximální náraz změřený na Sněžce dosáhl rychlosti 196 kilometrů v hodině. Údaj přes 200 kilometrů, který uváděla některá média, byl zřejmě způsoben závadou na přístroji.

Práci měli hasiči i pojišťovny

Hasiči v souvislosti se silným větrem vyjížděli k víc než čtyřem tisícům zásahů. Do pondělní osmé večerní to bylo 4482 zásahů. Od půlnoci z neděle na pondělí to pak bylo 2661 technických pomocí. Běžně takovýchto výjezdů bývá 163 za celý den.

Problémy s větrem řešily i pojišťovny. Nahlášená škoda dosáhla zatím 156 milionů korun, nejčastěji jde o zničené střešní krytiny, spadlé stromy na domy, auta a kůlny, spadané ploty a rozbité skleníky.

Zatím nejvíc škod, celkem za 75 milionů korun, nahlásili klienti České pojišťovny, už jich je na tři tisíce. Téměř dva tisíce škod za 45 milionů korun hlásí Kooperativa, stovky dalších pak ČSOB a Allianz. Posledně jmenovaný ústav řeší také nejvyšší jednorázovou škodu. V Balkově na Orlickoústecku ulétla z domu střecha v hodnotě dvou milionů korun. Čísla, která pojišťovny evidují, ještě nejsou úplná.

Studio 6: Co dělat, když vítr napáchá škody? (zdroj: ČT24)