Hvězdička - park Eugena Horvátha. První veřejné místo v Česku nese jméno romské osobnosti

Park Hvězdička v Brně na ulici Hvězdová se v úterý odpoledne slavnostně přejmenoval na park Eugena Horvátha. Stal se tak prvním veřejným místem v České republice, které nese jméno romské osobnosti, konkrétně významného muzikanta a primáše cimbálové kapely.

Zastupitelstvo města o přejmenování parku rozhodlo na konci minulého roku na základě iniciativy místní romské komunity. Organizace DROM usilovala o nové jméno pro veřejné místo nedaleko Muzea romské kultury několik let.

„Pokoušeli jsme se o to na Brně-sever s ulicí Dačického, kde Janko Horváth bydlel, ale tam to nebylo schváleno. V roce 2016 nevyšla ani žádost na přejmenování Hvězdičky, kde sídlíme. Zkusili jsme to ale znovu,“ uvedl ředitel DROMu Miroslav Zima.

Park vybrali i proto, že v romském středisku Horváth působil. „Vedl u nás kroužek pro děti. Byl to přísný vychovatel, vyžadoval respekt a disciplínu. Řešil problémy dětí s rodiči, v tomto směru jsem ho obdivoval,“ zavzpomínal Zima. Dalším důvodem byl i fakt, že ve Hvězdové ulici sídlí pouze DROM, a pro změnu názvu se tak nemusel vyjednávat souhlas dalších stran.  

Slavnostní přejmenování se konalo přímo v parku Hvězdička také za účasti rodinné Cimbálové muziky, kterou po smrti Eugena Horvátha vede jeho syn Milan.

Eugen Horváth, zvaný Janko, byl vynikající romský muzikant a primáš kapely. Narodil se 26. 3. 1940 v obci Nálepkovo na slovenské Spiši a od dětství zkoušel hrát na housle, aktivněji pod vedením svého otce zhruba od čtrnácti let. To už bylo v Brně, kam se rodina Horváthových přistěhovala v roce 1947.

Jako houslista se uplatňoval nejprve v brněnské taneční kapele Raxi svého bratra Ondřeje a také v tradičních romských cimbálových uskupeních. Po vzniku Svazu Cikánů-Romů vytvořil v roce 1969 vlastní uznávanou Cimbálovou muziku Eugena Horvátha, která patřila k nejvýraznějším tradičním romským hudebním souborům nejen na Moravě. Kapela účinkovala v několika dokumentech a televizních pořadech, spolupracovala s rozhlasem.

Janko byl se svou rodinnou kapelou především představitelem původní staré hudební vrstvy romského folkloru slovenských a částečně i maďarských Romů. Významně ovlivnil celý romský hudební styl a v Brně tamní hudební scénu. Své umění přenesl také na děti, pod vedením syna Milana se nyní Horváthovci prezentují. Zemřel 24. října 2014.

Eugen Horváth
Zdroj: Muzeum romské kultury