Pravomil Raichl třetí odboj nikdy nevzdal, po revoluci chtěl zabít prokurátora Vaše

Nová kniha vypráví příběh odbojáře Pravomila Raichla (zdroj: ČT24)

Prošel sovětským gulagem, bojoval jako samopalník ve Svobodově armádě, vyznamenal se na Dukle. Po Sametové revoluci se nechtěl smířit s tím, že zločiny komunismu zůstaly nepotrestány, a rozhodl se zabít bývalého prokurátora Karla Vaše. V den plánovaného atentátu sám umírá. Příběh Pravomila Raichla zachycuje nová kniha badatele Jaroslava Čvančary. Vyjít má symbolicky 25. února 2018, tedy přesně 70 let po komunistickém puči v Československu.

Jako osmnáctiletý mladík opustil v masarykovských ideálech vychovaný Pravomil Raichl protektorát, aby se mohl aktivně zapojit do boje proti nacistům. Jeho cesta do Polska skončila v sovětském likvidačním lágru. Odtud vyvázl až díky vytvoření Československého armádního sboru v Buzuluku, kde poznal Karla Vaše, který po propuštění z pracovního tábora začínal u jednotky jako písař a pracoval pro NKVD.

Za odboj do Leopoldova

Samopalník Raichl prošel výcvikem, a poté mnoha bitvami, například o Kyjev a na Dukle, při nichž byl pětkrát raněn. Po válce byl jako hrdina z východní fronty několikrát vyznamenán, ale jeho život přesto visel na vlásku, protože se ocitl v hledáčku komunistických revolucionářů. Už před únorem 1948 se zapojil do třetího, protikomunistického odboje.

Příběh Pravomila Raichla v cyklu Neznámí hrdinové (zdroj: ČT24)

„Obrátil se na své bývalé samopalníky, kteří byli téhož názoru, a dal dohromady skupinu o několika desítkách lidí,“ uvádí historik Jaroslav Čvančara. Odbojová skupina však byla sledována agenty StB, a tak byl Raichl brzy zatčen a už v květnu 1948 odsouzen k trestu smrti.

Život mu zachránil prezident Edvard Beneš, který zmírnil trest na doživotí. Vaš v té době pomáhal ve funkci prokurátora likvidovat zejména protikomunisticky smýšlející zahraniční vojáky. Raichl procházel věznicemi od Prahy až do slovenského Leopoldova, odkud prý nebylo úniku.

Právě Raichlovi se však v lednu 1952 podařil neuvěřitelný útěk až za hranice. Nejprve sloužil jako voják v Západním Německu. Protože mu hrozil únos do komunistického Československa, odstěhoval se do USA, kde se dočkal revoluce v roce 1989. Prezident Václav Havel ho v roce 2000 vyznamenal za statečnost Řádem Bílého lva.

Naplánovaný atentát

Raichl se však nedokázal smířit s tím, že zločiny komunismu nebyly potrestány. Jeho rozhodnutí zabít bývalého prokurátora Karla Vaše předcházel výrok soudu, že Vašovy zločiny už jsou promlčeny. Tehdy se Raichl údajně rozhodl vzít spravedlnost do vlastních rukou. Vaše chtěl pravděpodobně zastřelit už roku 1995, kdy si z USA přivezl do Česka svou loveckou pušku, kterou mu ale celníci na hranicích zabavili.

Vrahem z povolání - utrpení soudce Karla Vaše

Bývalému agentu americké rozvědky Vojtěchu Klečkovi a badateli Jaroslavu Čvančarovi naznačil, že druhý pokus o zabití Vaše naplánoval na únor 2002. „Chtěl ho veřejně zastřelit jako demonstrativní potrestání a nechat se při tom zatknout,“ tvrdí Jaroslav Čvančara.

V té době byl však Pravomil Raichl už těžce nemocný muž a ironií osudu zemřel na infarkt právě 25. února, možná pár hodin před plánovaným atentátem. Jeho knižní portrét od Jaroslava Čvančary s podtitulem Život na hranici smrti vyjde také 25. února, 16 let po Raichlově smrti a 70 let po komunistickém puči v Československu.