Protikuřácký zákon zpřísní pokuty: Za prodej cigaret dětem až dva miliony

Události ČT: Napodruhé protikuřácký zákon sněmovnou prošel. Zakáže kouření v restauracích a barech (zdroj: ČT24)

Poslanci schválili protikuřácký zákon. Od konce května příštího roku už si tak lidé v restauracích a hospodách zřejmě nezapálí. Možnost zřizovat v restauracích kuřárny bez obsluhy sněmovnou tentokrát neprošla. Stejně dopadla i úprava o zákazu kouření v automobilech, pokud v nich cestují i děti. Výjimku ale naopak získaly vodní dýmky a kouřit se bude moci i v restauračních zahrádkách. Předloha nyní zamíří k posouzení do Senátu.

Zákaz kouření podpořilo 118 ze 163 poslanců, proti bylo 23. V pohostinstvích budou lidé moci používat jen elektronické cigarety a vodní dýmky. Pro e-cigarety mají ale jinak platit obdobné restrikce jako pro cigarety klasické. Budou zakázané například v nemocnicích, ve školách, v nákupních centrech, v prostředcích veřejné dopravy, v zábavních zařízeních, ve sportovních halách a na dětských hřištích.

Premiér Bohuslav Sobotka označil schvalování protikuřáckého zákona za hlasovací maraton. Řada pozměňovacích návrhů byla podle něj předložena jen proto, aby se proces schvalování zákona zkomplikoval. Exministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) uvítal, že po tříletém úsilí nepřišla práce jeho týmu vniveč.

„Vyslali jsme důležitý signál, že to myslíme vážně se snahou zařadit Českou republiku mezi civilizované státy, které chrání zdraví svých občanů a v jeho zájmu jsou schopny potlačit i zájmy jiné, zejména komerční,“ řekl po hlasování na tiskové konferenci Sobotka. Doufá, že se podaří získat podporu i v Senátu. „Eventuálně přehlasovat Senát tak, aby zákon v příštím roce skutečně začal platit,“ dodal.

Výjimku zřizovat v podnicích kuřárny při minulém schvalování prosadil poslanec ODS Marek Benda a především kvůli ní pak zákon neprošel. Poslanci nyní jeho návrh zamítli. Kuřárny budou od příštího roku zrušeny i v kinech, divadlech, koncertních a výstavních síních a také ve sportovních halách. Nebudou moci být ani v areálech zdravotnických zařízení kromě uzavřených psychiatrických oddělení.

Zákaz kouření klasických cigaret norma rozšiřuje na nekryté části zastávek hromadné dopravy a na zoologické zahrady, kde ale budou moci být kuřácké koutky. Kuřárny nadále budou moci být v nákupních centrech a na letištích.

Pivo může být dál levnější než nealko

Předpokládalo se, že sněmovna by tentokrát neměla podle doporučení zdravotnického výboru podpořit žádné úlevy pro hostinské. Poslanci ale řadu návrhů výboru odmítli. Neprošla například regulace kouření na restauračních zahrádkách, které tak zůstanou dál kuřácké. Ze zákazu byly vyňaty i vodní dýmky, které jsou populární zejména v čajovnách.

První historicky doložený zákaz proti užívání tabákových výrobků padl už v roce 1575, kdy římskokatolická církev zakázala kouřit ve všech kostelech v Mexiku a karibských španělských koloniích. O patnáct let později, v roce 1590, papež Urban VII. rozhodl o zákazu užívání tabáku v kostelích i na dalších krytých místech. Tabák se nesměl kouřit v dýmkách a nepřípustné bylo i jeho šňupání a žvýkání. Kdo zákaz porušil, měl být vyloučen z církve.

První zemí světa, která zakázala kouření ve všech uzavřených veřejných prostorech, se v roce 2004 stalo Irsko. Tuzemské restrikce kouření se datují do 30. let, kdy v Československu platil zákaz kouření v autě; spíš než zdravotní důvody ale hrála snaha o snížení nehodovosti, norma vycházela z toho, že cigareta nejde ve prospěch řidičovy pozornosti. Podle posledních čísel v současnosti kouří čtvrtina zdejší populace.

Cigarety
Zdroj: ČT24/Isifa/Capital Pictures

Poslanci odmítli i doporučení výboru, aby platil zákaz kouření v automobilech, pokud v nich cestují i děti. Restauratéři a hostinští pak nebudou muset nabízet jeden nealkoholický nápoj levněji než nejlacinější alkoholický nápoj o stejném objemu.

ANO tuto úpravu přivítalo. Podle hnutí by vedla ke zpoplatnění vody. Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek také ocenil, že všichni z hnutí hlasovali pro zákon jako celek. Při květnovém pokusu o schválení protikuřáckého zákona návrh i kvůli ANO neuspěl. Normu tehdy podpořila jen zhruba třetina poslanců hnutí.

Alkohol v automatech končí

Alkohol ale čekají jiná omezení. Na rozdíl od cigaret se například nebude smět prodávat prostřednictvím automatů. Zakázaný bude i na akcích určených převážně pro děti, při sportovních akcích bude ale moci mít v sortimentu vedle výčepního piva i víno. Zákaz bude platit také pro dopravní prostředky kromě dálkových a zájezdových spojů. Alkohol bude naopak povolen při takzvaných nostalgických nebo historických jízdách a při jízdách na objednávku.

Na rozdíl od předchozí normy nebudou mít hostinští odpovědnost pod sankcí okamžitého až dvoudenního uzavření provozovny za to, že se v jejich zařízení nacházejí podnapilí mladiství. Pokud takového člověka najdou, budou ho muset podle předlohy vyzvat k tomu, aby odešel.

Hlasování provázel zmatek

Pozměňovacích návrhů byly opět desítky a ve sněmovně tak při hlasování panoval zmatek. Opoziční poslanec Zbyněk Stanjura (ODS) se kvůli tomu několikrát opřel do zpravodaje zákona Jaroslava Krákory (ČSSD). Ten se omlouval se slovy, že je už unavený a hlasování je na něj moc rychlé.

V novodobé historii Česka šlo už o čtvrtý pokus ministerstva zdravotnictví zakázat kouření. „Nejde o zákon proti kuřákům, jak ho rádi nazývají někteří jeho odpůrci, je to zákon proti zlozvyku zvanému kouření. Uvědomme si, že kouření přímo či nepřímo způsobuje každoročně v České republice smrt zhruba 18 tisíc lidí. Každý život, který tento zákon zachrání, stál a stojí za to úsilí zákon prosadit,“ uvedl po jeho schválení ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD).  

Jsem rád, že naše děti už budou vyrůstat v prostředí, které bude jasně říkat, že normální je nekouřit, že normální je chránit své zdraví a nepoškozovat ho ani ostatním, a to ani tabákovým dýmem, ani alkoholem.
Miloslav Ludvík
ministr zdravotnictví

Přijetí zákona uvítal i eurokomisař pro zdraví Vytenis Andriukaitis. „Vítáme tento krok. Samozřejmě, je to v kompetenci národních států. Máme tu ale doporučení z roku 2011, ve kterém Evropská rada a Evropská komise doporučily členským státům, aby přijaly všechna nutná opatření k zavedení nekuřáckých prostor. Jsme tak šťastní, že tento zákon jde tímto směrem,“ uvedl jeho mluvčí Enrico Brivio. 

Vybrané nebezpečné složky v cigaretovém kouři a jejich účinky
Zdroj: Compound Interest

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek označil zákon za další regulaci podnikání. „Osobně bych v normální situaci protikuřácký zákon klidně podpořil, ale v období úporné války vlády proti živnostníkům jsem nechtěl hlasovat pro další regulační a represivní opatření,“ uvedl. Poznamenal, že i pro něj je prioritou ochrana zdraví. V případě kuřáctví by ale měla platit hlavně osobní zodpovědnost.

Kubera spoléhá na zdravé jádro Senátu (zdroj: ČT24)

Náruživý kuřák a předseda senátorského klubu ODS Jaroslav Kubera spoléhá na zdravé jádro Senátu. „Zákon není o kouření, ale o tom, kam až dobrotrusové zavedou naši společnost. Teď se nekuřáci chvíli radují, ale až nám tito lidé nadiktují, že můžeme jíst jenom rostlinnou stravu, protože živočišná je špatná a ještě k tomu dochází k nechutnému zabíjení kuřátek a kraviček, tak se začnou divit,“ řekl ČT.

Už dříve uvedl, že chce navrhnout absolutní zákaz cigaret, aby zjistil, kdo ze zákonodárců to myslí vážně. Budou ale hlavně prosazovat možnost zřízení oddělených kuřáren bez obsluhy. „Nejsou proti tomu žádné racionální argumenty,“ tvrdí.

K senátorům se upíná Asociace hotelů a restaurací, jež je vyzvala, aby normu sněmovně vrátili k dopracování. Za absurdní totiž považuje například požadavek zákona, aby hostinští nalévali alkohol pouze lidem, kteří nemohou způsobit úraz nebo škodu.

Zákaz kouření v restauracích považuje asociace spíše za politický akt některých stran, protože trh se postupně reguluje sám. Opatření bude zvláště u venkovských hospod znamenat další likvidaci drobných živnostníků, varuje asociace. „Pokud dosud odhadujeme počet uzavřených restaurací na 20 procent, pak můžeme očekávat další uzavření provozů nejpozději od května příštího roku,“ uvedla asociace.

Provozovat restaurace je stále těžší a politiky to vůbec nezajímá.
Václav Stárek
prezident Asociace hotelů a restaurací

Uvítala alespoň, že ze zákona zmizel požadavek na regulaci cen nealkoholických nápojů. Stejně tak byla z normy vypuštěna odpovědnost hostinských za mladistvé, kteří se zdržují v provozovně, ale alkohol konzumovali někde jinde. „Sankce za porušení zákona v tomto bodě však v zákoně zůstaly,“ upozornila asociace.

Úplný zákaz kouření platí v 18 zemích Evropy

Pokud zákaz kouření projde i Senátem a podepíše ho prezident, omezení by mělo začít platit od konce 31. května příštího roku. Česko by se pak stalo 19. zemí Evropy, kde úplný zákaz kouření platí.

V Česku nyní probíhá také nový projekt, který má za cíl naučit lékárníky, jak pomoci kuřákům v odvykání. Do projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu, které působí při Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně, se zapojilo celkem dvacet devět lékáren z celé České republiky. Na dnešním kurzu se lékárníci učili, jak s takovými pacienty komunikovat.

„Je velké množství pacientů, kteří jsou závislí, ale nemají žádné potíže než sem tam nějaké drobnější - záněty močových cest, záněty horních cest dýchacích a dost často si přijdou pro první léčbu do lékáren. A s těmi většími problémy přicházejí k lékařům až výrazně později,“ popsal důležitost kurzu školicí lékař Ondřej Sochor.

Od letoška už v Česku platí pravidlo EU, že na krabičkách cigaret musejí být obrázky varující před škodlivostí kouření. Poslední krabičky bez obrazového varování mohli prodejci doprodávat do úterý 6. prosince.

Není ale neobvyklé, že si lidé v trafice vybírají obal tak, aby je co nejméně iritoval. Trafikant Richard Vronský zmínil, že si lidé často říkají o obrázek se slepým okem. Nejvíc naopak kuřákům vadí zobrazení poškozených částí těl. „Zeptají se, jestli nemám jiný obrázek, ale když nemám, tak si to samozřejmě vezmou,“ dodal. Tržby jim zůstaly stejné, zmínil.

I britská studie mezi náctiletými dětmi ukazuje, že odpudivé obrázky na krabičkách cigaret odradí spíš ty, které s kouřením ještě nezačaly. „Obrázková varování vzbuzovala negativní dojmy, přemýšlení o tom, co způsobuje kouření, že škodí zdraví. U těch, co už kouřily, to příliš efekt nemělo,“ uvedla Kamila Zvolská z Centra pro závislé na tabáku ve Všeobecné fakultní nemocnici Praha.

Zákaz kouření v Evropské unii
Zdroj: ČT24