Dobrovolní hasiči letos dostanou skoro 400 milionů korun, můžou si opravit zbrojnice

Nejen na nákup aut, ale i na opravy hasičských zbrojnic je určena dotace pro dobrovolné hasiče, kterou letos vypíše ministerstvo vnitra. K dispozici bude 395 milionů korun, což je víc než dvojnásobek oproti roku 2015.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) dal stát v roce 2014 dobrovolným hasičům 70 milionů korun. Loni už to bylo 157 milionů. Letošních 394,5 milionu se rozdělí mezi jednotlivé kraje podle kvóty projednané s hejtmany.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zdůraznil, že dotace je tentokrát určena i pro hasičské zázemí, nikoli jen na techniku jako takovou.

„Dlouhodobě jsme financovali nové cisterny a zapomněli jsme, že hasiči potřebují peníze na opravy nemovitostí a další běžné věci,“ uvedl Chovanec s tím, že právě na hasičské zbrojnice se dřív daly dotace čerpat jen velmi obtížně.

V Česku je přitom podle něj řada menších obcí, které si investici v řádu statisíců korun samy dovolit nemůžou.

Peníze pro „dobráky“ i v nejmenších obcích

Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru Drahoslava Ryby můžou letos dotaci získat všechny jednotky, tedy i v malých obcích. Dosud totiž peníze získávali hlavně hasiči z větších obcích, kteří vyjíždějí zasahovat i mimo své katastrální území.

TK – nová dotace pro dobrovolné hasiče (zdroj: ČT24)

Novinkou je i to, že strojníci z řad dobrovolných hasičů se budou školit společně s profesionály v rámci jejich autoškol.

Ministr vnitra Milan Chovanec a ministryně práce Michaela Marksová (oba ČSSD) mají společně do poloviny roku zapracovat například na změnách v oblasti nemocenského pojištění. Jde o situace, kdy se dobrovolný hasič při zásahu zraní a zůstane v pracovní neschopnosti.

70 tisíc aktivních dobrovolných hasičů

Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska podle jeho starosty Karla Richtera v současnosti sdružuje přes 350 tisíc dobrovolných hasičů. V jednotkách dobrovolníků, které zřizují obce, je podle mluvčí sdružení hasičů Jaroslavy Čečrdlové aktivních přibližně 70 tisíc z nich.

Dobrovolníci bývají na místě mimořádné události mnohdy první a asistují tam profesionálům. Často tam zůstávají i poté, co profesionálové výjezd dokončí.

Nejčastěji dobrovolní hasiči podle Richtera vyjíždějí v případě mimořádných událostí, při dopravních nehodách či průmyslových haváriích. Požáry podle něj tvoří asi pětinu činnosti.

Vydáno pod