Stromky se chystají na Vánoce. Řezané i v květináčích

Zatím jsou ještě v lese, zhruba za měsíc budou vánoční stromky zářit v bytech po celém Česku. Pěstitelé finišují s přípravou, už brzy začnou stromky kácet, aby mohly jít na trh. Tuzemské domácnosti každoročně ozdobí kolem milionu živých stromků. Tradičně dominuje jedle, další nejoblíbenější je smrk. Lidé ale často sahají i po alternativě, jako jsou stromky v květináčích.

Na plantážích na Vsetínsku se do malých stromků zakously pily. Tamní pěstitelé se chystají poslat na trh téměř tři tisíce jehličnatých symbolů Vánoc. Podle lesníků bylo letošní suché léto vůbec nejhorší za posledních deset let. Malé stromky museli zalévat, některé semenáčky i přesto uschly. 

Vzrostlých stromků se sucho příliš nedotklo, jejich cena díky tomu příliš neporoste. Pěstitelé ji odhadují na tři sta až šest set korun, v závislosti na velikosti a typu stromku. „Aby stromek co nejdéle vydržel, je dobré ho rozbalit ze sítě, dát do chladné místnosti, uřezat centimetr a dát do nádoby s vodou,“ popsal pěstitel stromků ze Vsetínska Jaroslav Batka.

Infografika: Ceny vánočních stromků
Zdroj: ČT24

Kromě tradičního nákupu u obchodního centra si mohou lidé symbol Vánoc vybrat i z pohodlí domova. Některé podniky nabízí možnost zadat požadované parametry stromku přes internet, vybraný stromek pak před Vánocemi přiveze kurýrní služba až do domu.

Vánoce bez řezání

Vedle řezaného vánočního stromku stoupá i obliba stromků, které nejsou „na jedno použití". Ekologické organizace jako alternativu nabízejí třeba prodej živých stromků v květináčích. Podobnou akci v Brně už od roku 1998 zajišťuje ekologický institut Veronika spolu s dalšími organizacemi.

Majitelé pak mohou stromky přechovávat na balkoně a dovnitř je vzít jen na Štědrý večer. Nákupem, který by se dal přirovnat spíš k pronájmu, lidé podpoří návrat tradiční jedle bělokoré do lesů v okolí Brna.

Stromky do květináčů chystají i brněnské městské lesy. „Letos se poprvé podílíme na projektu Vánoční jedličky v květináči. Budou k dostání na vybraných prodejních místech v Brně a lidé si je s námi budou moci na jaře zasadit do lesa,“ potvrdila Jindra Pazderová z Lesů města Brna s tím, že mají připraveno na šest set stromků v květináčích.

Pasti na zloděje

Pořád se najdou ti, kterým se za stromek platit nechce. „Nejlepší je prevence, proto přímo u hájenek prodáváme čerstvě uřezané vánoční stromky za poměrně nízké ceny,“ vysvětlil vedoucí polesí Bílovice nad Svitavou Pavel Podlipný ze Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny. „Jsou ale i lidé, pro které je kradení stromků vánoční sport a proti těm pak bojujeme dalšími prostředky,“ dodal Podlipný.

Vedoucí polesí Pavel Podlipný o krádežích stromků (zdroj: ČT24)

V lesích stromky nejčastěji chrání fotopasti, hlídky lesníků nebo speciální postřiky. Ty nejsou při běžné teplotě rozpoznatelné, při pokojové teplotě ale stromek začne po pár hodinách nepříjemně zapáchat po zkaženém másle, a zloději tak zkazí Štědrý den.