Policie ročně pátrá asi po 5 500 dětech, pomáhá i Vzkaz domů

Praha - Policisté každoročně pátrají asi po pěti a půl tisíci dětí. Loňské číslo, které teď zveřejnili, se nijak nevymyká a ukazuje, že v drtivé většině jsou úspěšní. Nejčastěji hledají nezletilé, kteří opakovaně utíkají ze svých domovů či nejrůznějších ústavů. Policie apeluje na rodiče, aby vždy měli přehled o pohybu svých dětí a případné zmizení nahlásili včas. V podobných situacích často může pomoci i služba Linky bezpečí Vzkaz domů, kdy dítě svým rodičům zanechá vzkaz.

Události: Hledání pohřešovaných dětí (zdroj: ČT24)

V pátrání po nezletilých mohou rozhodovat minuty. Ještě před 20 lety mohla policie začít nezvěstné dítě hledat až po 24 hodinách, v současné době jedná okamžitě. Pokud dítě zařadí do kategorie ohrožení života a zdraví, informaci během pár minut dostanou všechny služebny v zemi i vybraná média, která ji zveřejní. Vždy je ale potřeba, aby rodiče měli přehled o pohybu dítěte a nahlásili zmizení včas.

  • Jan Rybár, vedoucí Odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování Policejního prezidia ČR: „Mnohdy se stane, že dítě bylo naposledy spatřeno třeba kolem 15. hodiny a to oznámení na policii je učiněno až třeba v 19 nebo ve 20 hodin.“

Zlepšit situaci se snaží i neziskové organizace, a to jak při pátrání, tak v prevenci. Řada dětí, po kterých pátrá policie, totiž domov či ústav zpočátku opustí dobrovolně. Aby se nedostaly do horších problémů, pomáhá třeba Linka bezpečí a její služba Vzkaz domů. „Děti mohou zanechat vzkaz, zjistit tu situaci doma, jestli je to v pohodě, jestli se rodiče nezlobí nebo nebudou nějak šílet, když se to dítě vrátí domů,“ říká vedoucí Linky bezpečí Peter Porubský.

Policie každoročně pátrá po více než pěti tisících dětí a mladistvých. Největší část tvoří právě chroničtí útěkáři, statistiky ale zhoršují také děti unesené do ciziny jedním z rodičů. Některé případy policie nemůže uzavřít, neboť už se od příbuzných nedozví, že se dítě našlo a je v pořádku a v bezpečí. V pátrání jsou ale pořád také děti, které beze stopy zmizely a dosud se je nepodařilo najít. Za poslední léta jich je ale jenom několik.

Pohřešované děti a mladiství do 18 let
Zdroj: ČT24