První české dítě bude mít ve střevě hubnoucí rukáv

Praha – Endobarrier, tedy speciální rukáv, který v části tenkého střeva brání vstřebávání a pomáhá tak bojovat s obezitou a cukrovkou, dostane první české dítě. Čtrnáctiletý Karel Prantl totiž už pět let bojuje s nádorem, který v něm vyvolává neustálý pocit žízně a hladu.

Speciální rukáv má v tenkém střevě už 85 Čechů a brzy by se k nim měl přidat i Karel, kterému lékaři před několika lety objevili nezhoubný nádor na mozku. „Pořád ho bolela hlava. Neustále zvracel, nešlo to nijak zastavit. Nakonec začal už i omdlívat,“ říká jeho matka Helena Prantlová. Lékaři při operaci zjistili, že nádor nedokáží vyndat celý, chlapec proto musel podstoupit i ozařování.

I tak ale nádor úplně nezmizel a stále ovlivňuje Karlův život. „Způsobuje pocit neustálého hladu a žízně. Žízeň se dá zabrzdit léky, ale na ten hlad nic není,“ vysvětluje chlapcův otec. K tomu všemu situaci komplikují i hormony, kvůli kterým chlapec přibývá na váze, i když jí střídměji než ostatní.

Podle lékařů by v tomto případě mohl pomoci právě speciální plastový rukáv, který chlapci během zákroku zavedou do horní části střeva. „Veškeré jídlo půjde tím rukávem a začne se vstřebávat až po 60 centimetrech. Tenké střevo má tři až pět metrů, ale prvních 60 centimetrů je v tom vstřebávání nejdůležitější,“ popisuje gastroenterolog Marek Beneš z Kliniky hepatogastroenterologie IKEM.

Body Mass Index
Zdroj: ČT24

Podle dosavadních výsledků u dospělých Čechů, kteří za sebou už tento zákrok mají, jsou Karlovy vyhlídky pozitivní. Jen během prvního půl roku se léčeným snížil jejich Body Mass Index, tedy index tělesné hmotnosti o celých třináct bodů. „Pacient by měl zhubnout až polovinu své nadváhy, měla by se mu zkompenzovat cukrovka, snížit krevní tlak,“ dodává Beneš.

Speciální rukáv stojí 100 tisíc korun a pojišťovny ho pacientům nehradí. Lékaři z pražského IKEMu je teď chtějí seznámit s dosaženými výsledky a o úhradu zažádat.

Endobarrier má zatím 85 dospělých, teď se k nim přidá i první dítě (zdroj: ČT24)