Děti kontrolovaly pražské řidiče

Praha – Policejní hlídka doplněná o bývalého hokejistu Richarda Žemličku a děti dnes netradičním způsobem kontrolovaly řidiče. Kromě toho, zda řidiči neporušili žádné pravidlo, zjišťovaly děti, zda lidé v autech pravidla provozu opravdu znají. Řidiči, kteří uspěli, dostali obrázek usměvavého autíčka, na hříšníky se auto mračilo. Čtvrtý ročník akce Jezdíme s úsměvem bude v Praze pokračovat ještě za týden a potom poslední dva dny v září.

Celkem na pražské řidiče čeká do konce září pět podobných neobvyklých kontrol, policie místa i časy jejich konání zveřejnila na svém webu.

Dnešní akce se neobešla bez problémů – hned první zastavený řidič se dopustil přestupku, neboť v autě řádně nezajistil velkého psa. Jiné řidičce zase nesvítilo přední světlo. Oběma policisté domluvili a propustili je bez pokuty. Většina řidičů však jezdila podle předpisů.

Hlavní hvězda kontrol Richard Žemlička přiznal, že by možná při policejní kontrole sám neobstál. „Občas poruším pravidla. Hlavně v ranní dopravní špičce,“ přiznal bývalý hokejista, jehož podpis si řidiči mohli odnést na zkušebním testu. Ten obsahoval tři otázky a upozornění na zákon, který začal platit 1. ledna letošního roku a podle kterého řidiči nemusí hlásit dopravní nehodu policii, pokud škoda nepřekročila 100 tisíc korun.