Návštěva papeže – dopravní akce roku

Brno/Praha/Stará Boleslav – Návštěva papeže Benedikta XVI. v Česku bude z dopravního hlediska návštěvou roku. Kamkoli se totiž hlava katolické církve vydá, budou se muset projíždějící řidiči vypořádat s masivními dopravními opatřeními. Nejprve navštíví Prahu, poté se přesune do Brna a do Staré Boleslavi, aby zakončil svoji návštěvu opět v Praze. Během jeho návštěvy bude uzavřena mimo jiné dálnice D1 u Brna nebo takřka celá Stará Boleslav. Částečnému omezení provozu se nevyhne ani tramvajová doprava v Praze.

Praha – 26.–28. září

Benedikt XVI. přicestuje do Česka letadlem a přistane na ruzyňském letišti v Praze. Během jeho cestování po městě bude policie krátkodobě uzavírat jednotlivé ulice. Několik míst bude ale dopravě uzavřeno dlouhodobě. Od soboty 26. září až do pondělí 28. září nebude možné dostat se do Voršilské ulice, kde je apoštolská nunciatura, v níž bude papež během své návštěvy bydlet.

Uzavírky v Praze

Po svém příjezdu v sobotu by měl Benedikt XVI. zamířit do kostela Panny Marie Vítězné, tj. k Pražskému Jezulátku. Od devíti hodin dopoledne asi do jedné odpoledne bude proto uzavřena Karmelitská ulice. Kvůli papežově návštěvě u Jezulátka budou od 9 do 14 hodin mezi Újezdem a Malostranskou odkloněny tramvaje (linky 12, 20 a 22).

Zatímco tramvajové linky 12 a 20 budou v úseku Anděl-Malostranská odkloněny přes zastávky Palackého náměstí, Karlovo náměstí, Národní divadlo a Staroměstská, tramvaj číslo 22 pojede kvůli papeži mezi Národním divadlem a Malostranskou přes stanici Staroměstská. Náhradní autobusy nebudou zavedeny.

Následně je naplánováno setkání papeže s prezidentem Václavem Klausem na Pražském hradě. Policie proto od 14 do 19 hodin uzavře Hradčanské náměstí.

V Praze bude papež částečně pobývat i další dva dny své návštěvy. V sobotu odpoledne se má setkat se zástupci Ekumenické rady církví. Po návratu ze staroboleslavské mše poobědvá Benedikt XVI. v Arcibiskupství pražském a poté se vydá na letiště. V sobotu ani v neděli se ale neočekávají žádné dlouhodobé uzavírky s výjimkou uzavírky Voršilské ulice.

Brno – 27. září

V Brně se papež zúčastní mše na tuřanském letišti. Očekává se, že na ni přijede asi 150 tisíc lidí. Ředitelství silnic a dálnic se proto rozhodlo uzavřít dálnici D1 na obchvatu Brna a proměnit ji v obří parkoviště autobusů. Díky tomu ale budou všichni, kdo kolem Brna po dálnici pojedou, odkloněni na objízdné silnice.

MHD při brněnské mši

Posilové vlaky do Brna

Dálnice bude uzavřena mezi křižovatkami s dálnicí D2 na 196. kilometru a s výpadovkou R50 na 203. kilometru. Uzavírka začne v sobotu 26. září v 18 hodin a skončí v neděli 27. září ve 20 hodin. Objízdná trasa bude vedena obousměrně ulicemi Ostravskou, Černovickou a Hněvkovského. Všechny tyto ulice jsou čtyřproudé.

Uzavřeny budou také ulice v okolí letiště – Pratecká, Hanácká, Řipská a Evropská. Uzavřenou oblastí bude možné chodit pěšky nebo cestovat autobusy, jimiž zajistí brněnský dopravní podnik příjezd na letiště.

Osobní auta bude možné zaparkovat na louce u Těžební ulice ve Slatině, zájezdové autobusy budou stát na uzavřené části dálnice D1.

Stará Boleslav – 28. září

Papežova návštěva ve Staré Boleslavi bude zlatým hřebem Svatováclavských slavností. Na mši, které se zúčastní, ale nebude jednoduché dojet. Na rychlostní silnici R10 bude uzavřen sjezd na 14. kilometru, takže bude nutné sjet až o tři kilometry dále.

Hromadná doprava ve Staré Boleslavi

Posilové vlaky do Staré Boleslavi

Zaparkovat auta bude možné na jednom ze dvou parkovišť na kraji města. Jedno z nich bude na staré pražské silnici II/610, druhé na mělnické silnici II/331. Parkoviště pro autobusy budou vytvořena v areálu Jaselských kasáren.

Většina Staré Boleslavi bude během návštěvy Benedikta XVI. uzavřena pro auta. Příjezdové komunikace se uzavřou v neděli v poledne a otevřou v pondělí ve 20 hodin. Dopravu do města zajistí výhradně autobusy, a to na běžných i mimořádných linkách vedených od pražského metra z Černého Mostu a Letňan.

Do Brna pojedou zvláštní vlaky, ve městě zvláštní MHD

Pořadatelé brněnské akce očekávají asi 150tisícovou návštěvu, do Staré Boleslavi má 1 080 let od možného úmrtí svatého knížete Václava dorazit asi 60 tisíc lidí. Kromě speciálních parkovišť pro ty, kdo přijedou vlastním autem či zájezdovým autobusem, jsou naplánovány speciální autobusové a železniční spoje, které doplní běžné linky, jež do Brna či Staré Boleslavi jezdí.

Do Brna jezdí každou hodinu vlaky od Prahy, po dvou hodinách od Berlína, několik vlaků denně přijíždí také z Vídně, Bratislavy a Budapešti. Většina běžných rychlíků ze všech směrů bude posílena. Pro jejich cestující stejně jako pro ty, kdo přijedou linkovými autobusy na Zvonařku, budou připraveny autobusy dopravního podniku. Na letiště bude od hlavního nádraží jezdit vedle pravidelné linky 76 také posilová linka C, která pojede od železniční stanice přes Zvonařku. Z hlavního nádraží budou jezdit také kyvadlové vlaky na slatinské nádraží, které je v docházkové vzdálenosti od letiště. Právě ve Slatině skončí i čtyři posilové rychlíky, které vypraví České dráhy z Pardubic, Jihlavy a Žďáru nad Sázavou, další posilové vlaky dovezou cestující na nádraží do Šlapanic. Od parkoviště osobních automobilů bude možné na letiště dojít, ale brněnský dopravní podnik také zavede mimořádnou autobusovou linku P, která bude vozit cestující z parkoviště na letiště.

Navzdory shonu u letiště nehodlá tuřanský aeroport v neděli nikterak omezit svůj provoz. Cestující, kteří budou tehdy chtít z letiště odletět nebo na něm naopak přistát, se tak musí připravit na vážné komplikace s příjezdem na letiště, resp. odjezdem z něj.

V Boleslavi čeká na vlaky opravené nádraží

Také do Staré Boleslavi bude možné přicestovat linkovými autobusy a vlaky. Autobusy budou do města jezdit na běžných linkách Pražské integrované dopravy a také na dvou mimořádných kyvadlových linkách vedených od pražského metra z Černého Mostu a Letňan na boleslavské autobusové nádraží. Kromě posílených standardních rychlíků a osobních vlaků na lince z Kolína a Lysé nad Labem do Ústí nad Labem vypraví České dráhy na papežskou mši do Staré Boleslavi mimořádný rychlík z Českých Budějovic, který na cestě zastaví v Praze i všech dalších rychlíkových stanicích. Pětkrát denně pojede také mimořádný osobní vlak z Kolína přes Lysou nad Labem do Staré Boleslavi.

Nádraží ve Staré Boleslavi bylo kvůli papežově návštěvě zušlechtěno, cestující ale musí počítat s tím, že louka, kde proběhne mše, je vzdálena asi 2,5 kilometru a na rozdíl od Brna nebudou od železniční stanice ve Staré Boleslavi jezdit kyvadlové autobusy.