Za prodej padělků Zrzavého padl trest 7,5 roku vězení

Brno - Brněnský krajský soud dnes poslal Jana Trojana mladšího za prodej padělků obrazů slavného malíře Jana Zrzavého a další podvody související s výtvarným uměním na 7,5 roku do vězení. Josef Sedlák, který mu pomáhal padělky legalizovat, dostal podmínku. Skupina podle obžaloby dostala na trh s uměním v Česku asi 160 kvalitních padělků obrazů českých mistrů 19. a 20. století. Jejich prodejem prý vydělali téměř 15 milionů korun. Dvojice se může odvolat k Vrchnímu soudu v Olomouci. V minulosti už verdikty padly, vrchní soud je ale zrušil a nařídil nové projednání případu.

Trojan mladší byl sice podle policie členem skupiny padělatelů obrazů, která nemá v dějinách české kriminalistiky obdoby, nakonec ale padly tresty jen za zlomek z této trestné činnosti. Šéfem gangu byl údajně Jan Trojan starší. V době procesu ale zemřel, proto se nepodařilo vypátrat, kdo značnou část padělků vyrobil a jak byly prodány.

Pachatelům se podařilo dostat na trh s uměním například napodobeniny děl Václava Špály, Vojtěcha Sedláčka, Kristiána Kodeta, a to v takové kvalitě, že je ani znalci nerozeznali od originálů v hodnotě mnoha desítek tisíc korun. Na malém českém trhu se prý totiž příliš neřeší, jestli náhodou zakoupený obraz nemůže být padělek: „Řada galeristů je ráda, když jim v galerii visí obrazy zvučných jmen, i když si můžou v tichosti myslet, že to tak není,“ domnívá se znalec výtvarného umění Jan Knor. I podle jiných znalců je na českém trhu s obrazy z 20. století asi pětina padělků.

Reportáž Anety Hronové (zdroj: ČT24)

Trojan mladší nebyl odsouzen za prodej padělků do galerií, ale za prodej napodobenin děl Zrzavého svému otci. Tímto způsobem na něm vydělal více než 3,2 milionu korun. Trojan mladší tvrdí, že se otec pokládal za znalce umění a ze znalostí syna v této oblasti si dělal žerty. Trojan mladší si prý proto nechal udělat padělky Zrzavého, jeho přítel Sedlák mu k nim sepsal dokumentaci o jejich pravosti a díla pak prodal otci. Namluvil mu, že obrazy pocházejí z pozůstalosti známého, jehož blízcí kdysi dostali obrazy darem přímo od Zrzavého. Trojan se tím prý velmi bavil a jeho otec o tom, že se jedná o padělky, neměl ani tušení.

Trojan ml. byl odsouzen i za další podvody

Trojan mladší byl odsouzen i za desítky podvodů se škodou deset milionů korun. Soudci trvalo půl hodiny, než přečetl jména všech podvedených. Trojan mladší si od nich půjčoval peníze, které nevracel. Tvrdil, že je výhodně investuje do umění, jiným sliboval cenné obrazy a některým lidem namluvil, že peníze potřebuje na vytvoření své encyklopedie výtvarného umění. Tento jeho „unikátní projekt“ měl pomoci právě proti tomu, aby na trh s uměleckými předměty v ČR pronikaly zdařilé padělky.

V souvislosti s kauzou je stíhán i Libor Prášil, který padělky Zrzavého na objednávku Trojana mladšího vytvořil. Jeho podíl na kauze bude projednán v samostatném řízení. Existují pochybnosti o Prášilově duševním stavu. Muž tvrdí, že při malování padělků do něj „vstoupil duch Zrzavého“.