Ostatky z vybuchlé Explosie patří pohřešovaným

Pardubice – Při nedávném výbuchu v pardubické Explosii zemřeli všichni čtyři pohřešovaní zaměstnanci, potvrdily to výsledky analýzy DNA, kterou si zadali kriminalisté. Po dubnovém výbuchu nacházel vyšetřovací tým v rozvalinách jen biologický materiál, ze kterého nebylo možné pracovníky identifikovat. Výsledky analýzy DNA až nyní potvrdily, že šlo o dosud pohřešované zaměstnance.

„Policii se podařilo ztotožnit ostatky všech čtyř pohřešovaných osob,“ uvedl mluvčí společnosti Jiří Simandl. Policie také informovala o výsledku vyšetřování rodiny pohřešovaných prostřednictvím policejních psychologů a požádala Okresní státní zastupitelství v Pardubicích o souhlas s pohřbením ostatků. „My očekáváme, že dostaneme od policie listy o ohledání těchto osob, na základě toho můžeme pak podle zákona provést zápis do knihy úmrtí a vydat úmrtní list,“ prohlásil pro ČT vedoucí odboru správních agend pradubického magistrátu Petr Kramář.

Vyšetřování příčin nehody stále pokračuje, policisté v této souvislosti vyzývají veřejnost. „Zda by někdo měl k dispozici obrázky nebo videozáznamy mraku, který vznikl po výbuchu nad samotnou Explosií,“ upřesnila mluvčí pardubické policie Markéta Janovská. Amatérské fotografie a videa policie uvítá kvůli rekonstrukci výbuchu.

Reportáž Michala Klokočníka (zdroj: ČT24)

Výbuch ve výrobě a mísírně trhavin zničil dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodil. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu, která se používá zejména na odstřel skalního masivu. Při výbuchu se také zranilo deset lidí, šest z nich byli zaměstnanci Explosie, z nichž dva nastoupili do práce bezprostředně po ošetření, dva po krátké pracovní neschopnosti, další dva byli v domácím léčení.

Černý praporec nad Explosií
Zdroj: ČT24
Vydáno pod