Oslavy v České televizi přilákaly rekordních 21 tisíc lidí

Praha – Česká televize oslavila své šedesátiny stylově: pozvala diváky do studií v Praze, Brně i Ostravě, kde si mohli prohlédnout netradiční prostory v zákulisí televize, starou i moderní televizní techniku i dekorace, ve kterých vznikají jejich oblíbené pořady. Před budovou v Praze na Kavčích horách si i přes zpočátku deštivé počasí od rána hlavně děti užívaly setkání se svými oblíbenými postavami z pohádek a večerníčků, malí i velcí tanečníci brousili kroky ve stanu pořadů StarDance a asi největší nával zažíval medvíďata z večerníčku Méďové na cestách. Jen v Praze program v areálu České televize nalákal kolem 16 000 návštěvníků.

Den otevřených dveří začal ve všech studiích shodně v devět hodin dopoledne, první diváci, které neodradilo ani ranní deštivé počasí, začali ale na Kavčí hory přicházet už po osmé. Davy proudily areálem televize po celý den, do šesté hodiny, kdy program končil, jich dorazilo přes 16 000, další víc než 4 000 lidí se přišli podívat na regionální studia v Brně a Ostravě.

Tereza Kostková

„Já nevím, jestli máme ještě pro koho vysílat, já mám pocit, že jsou všichni tady.“

Asi nejvíce nadšené byly z programu v areálu České televize děti, které snad u každého stánku potkaly některou ze svých oblíbených pohádkových postaviček - Českou televizi dnes svou návštěvou poctili Bob a Bobek, maxipes Fík, ale také třeba Krakonoš nebo Maková panenka. Bavily se ale i větší děti, které si v chemické dílně pořadu Zázraky přírody vyzkoušely různé experimenty - třeba i největší vzdušné dělo, areálem České televize tak po celý den zněly hlasité rány tohoto podivuhodného zařízení.

„Divákům a veřejnosti chceme nabídnout jedinečný pohled do zázemí televizních studií v Praze, Brně i Ostravě. Současně jsme pro příchozí návštěvníky připravili výjimečný doprovodný program, takže věřím, že si i v rámci dne otevřených dveří společně užijeme oslavy významného výročí, které si v letošním roce připomínáme,“ zve diváky na den otevřených dveří generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Medvíďata z večerníčku se nechají i pohladit

„Běž si ho pohladit!“ a „Pozor, ať tě nekousnou!“, to byly dvě nejčastější reakce rodičů, jejichž děti si běžely prohlédnout živá medvíďata z večerníčku Méďové Václava Chaloupky. Medvíďata přijela ve svém vlastním pojízdném přívěsu, kde celkem trpělivě snášela pozornost dětí i dospělých.

Malé návštěvníky bavila i bublinová show, kinostan nebo balonková dílna. Zasportovat si děti mohly na skákacích hradech, florbalovém hřišti nebo na chůdách.

Jak funguje televizní taxík?

Na parkovišti České televize stál většinu dne televizní taxík - sice bez Aleše Hámy, zato ale mohli zvídaví návštěvníci nahlédnout do útrob tohoto neobvyklého auta. Tvůrci pořadu zájemcům vysvětlili, jak je možné natočit soutěžící v tak omezeném prostoru, jako je zadní sedadlo taxíku, jak nasvítit kolemjdoucí, kteří soutěžícím radí, nebo co televizní taxík dělá, když se dostane do dopravní zácpy.

U sporťáků z kanálu ČT sport si návštěvníci mohli zkusit, jak těžké je skórovat do florbalové branky a na památku se pak vyfotili s pohárem pro vítěze Gambrinus ligy či MS v hokeji. Malí i velcí milovníci klasického tance se sešli ve stanu pořadu StarDance, kde brousili taneční kroky spolu s Kateřinou Baďurovou nebo hokejistou Martinem Procházkou. Milovníci techniky si zase mohli prohlédnout přenosové vozy nebo hasičskou techniku.

Na Kavčích horách zazpíval Miro Žbirka i Děda Mládek Illegal Band

Nepřetržitý program před pražskou budovou České televize na Kavčích horách moderovala Tereza Kostková. Vrcholem programu pak byly koncerty populárních hudebních kapel - odpoledne zahrál Miro Žbirka a vpodvečer pak skupina Děda Mládek Illegal Band.

Den otevřených dveří ČT
Zdroj: ČT24/Jan Langer

Příznivci seriálů ocenili také autogramiády mnoha populárních osobností. Seriál Vyprávěj reprezentovali hlavní představitelé v čele s Veronikou Freimanovou a Romanem Vojtkem. Návštěvníci potkali také čerstvého držitele ceny TýTý - sportovního komentátora Vojtěcha Bernatského, moderátorky Událostí Jolanu Voldánovou či Anetu Savarovou, Václava Moravce i Noru Fridrichovou a nechyběly ani tváře poslední řady StarDance – vítězka Kateřina Baďurová nebo hokejista Martin Procházka.

Zákulisí České televize představily tři prohlídkové trasy

Přímo na Kavčích horách byly pro návštěvníky připraveny tři prohlídkové trasy, pro handicapované i rodiče s dětmi v kočárku byla navíc k dispozici bezbariérová prohlídka.

Kdo si mezi prohlídkovými trasami vybral tu označenou modrou barvou, vstoupil přímo mezi dekorace aktuálně nejúspěšnějšího seriálu ČT Vyprávěj s funkčním jukeboxem. Další pokračování prohlídky nadchlo technické typy, od moderních přenosových vozů pokračovala prohlídka do garáží, kde stály třeba speciálně upravená auta a motocykly, ze kterých lze přímo natáčet průběh běžeckých a cyklistických závodů. Technické perličky pak vyvrcholily ve studiu, kde se natáčí talk show Krásný ztráty. Tady si každý mohl zblízka prohlédnout originální televizní kameru ze šedesátých let, nechat si vysvětlit její fungování a také se dozvědět něco z televizní historie, která „ještě neumřela“, jak řekl jeden z místních kameramanských odborníků.

Prohlídka pokračovala do studií, kde na návštěvníky čekaly dekorace pořadu Sama doma, ale i dětských pořadů Kouzelná školka a Planeta YÓ. Právě v dekoracích těchto oblíbených pořadů si lidé také mohli vyzkoušet práci s kamerou a mikrofonem a podívat se, jak se ovládá kamerový jeřáb a jak vykouzlit světelné efekty. Prohlídka byla zakončena exkurzí do truhlářských dílen, ve kterých vznikají dekorace oblíbených pořadů.

Druhá prohlídková trasa, označená červenou barvou zavedla návštěvníky přímo do kulis aktuálně natáčeného komediálního seriálu Čtvrtá hvězda. Poté, co se prošli věrohodným interiérem hotelové recepce i baru, navštívili dekorace oblíbeného pořadu Pošta pro tebe, kde zjistili, jak v reálu probíhá tajemné „odstranění stěny“. Ve skladu dobového nábytku i zbraní si pak návštěvníci prohlédli některé rekvizity třeba ze svých oblíbených pohádek. Vrcholem druhé prohlídky bylo živé natáčení kapely 4signs v hudebním studiu.

Koho zajímalo, jak vznikají pořady zpravodajského kanálu ČT24, navštívil třetí trasu, vedoucí budovou zpravodajství. Ta představila návštěvníkům prostor před režií Studia 6, kde mohli sledovat jeho živé víkendové vysílání. Nachystána byla i ukázka přípravy pořadu Předpověď počasí a po skupinkách zájemci dostali rovněž do prostor tzv. velína, odkud se vysílání zpravodajských pořadů řídí.

Areál ČT na Kavčích horách
Zdroj: ČT24

„Letošní den otevřených dveří je právě v roce významného jubilea výjimečný. Poprvé otevíráme brány studií ve všech budovách České televize současně, tedy v Praze, v Brně i v Ostravě. Českou televizí tak bude žít doslova celá republika,“ řekl generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Brno lákalo na televizní techniku, Ostrava na kostýmy z pohádek

V Brně se návštěvníci podívali do zpravodajského studia, kostymérny i maskérny. Viděli také dekorace brněnských pořadů a na své si přišli i milovníci techniky, kteří mohli nahlédnout do přenosových vozů. Při autogramiádě mohli sehnat podpisy moderátorů Dobrého rána i Událostí v regionech, a dokonce i režiséra Jiřího Stracha a herců z jeho pohádky Šťastný smolař. „Není to taková typická prohlídka jako na zámku a lidé si spoustu věcí mohou sami vyzkoušet,“ popsal atmosféru v Brně Filip Zdražil.

V Ostravě měli zájemci možnost nahlédnout do všech pracovišť zapojených do živého vysílání i do výroby pořadů. Navštívili tak režii, střižnu, zvukovýrobu, odbavovací pracoviště a třeba i redakci zpravodajství. Prohlédli si také výstavu kostýmů z pohádek a mohli získat autogramy mnoha populárních tváří televizní obrazovky, třeba moderátora Dobrého rána Petra Rajcherta, redaktorů zpravodajství, moderátorek pořadu Sama doma a třeba i Tomáše Kočka z pořadu Návraty k divočině či herce Martina Dejdara provázejícího cyklem Tajemství železnic.

„Největší zájem je o exkurze do studií,“ řekl mluvčí ostravského studia Jolanda Pilařová. Děti pak v Ostravě nadchl „balancovník“ z bludiště i malý cirkus, kde si mohly vyzkoušet žonglování nebo chůzi po laně.

Program na Kavčích horách

  • 10:00–10:10 - oficiální zahájení s generálním ředitelem
  • 10:15–10:35 - Pohádky z kouzelného kabátu
  • 10:45–11:00 - Václav Chaloupek s medvědy
  • 11:10–11:40 - Jaroslav Uhlíř
  • 11:45–12:00 - povídání s Jakubem Vágnerem
  • 12:10–12:35 - Loudadlo – Jů a Hele
  • 12:45–13:10 - Studio Kamarád – Kabaret na cestách
  • 13:15–13:40 - Jaroslav Uhlíř
  • 13:45–14:00 - StarDance – Škola tance
  • 14:05–14:20 - Zázraky přírody – Vladimír Kořen
  • 14:25–14:40 - Taxík – Aleš Háma
  • 15:00–15:45 - Koncert – Miro Žbirka
  • 15:55–16:10 - Bublinová show
  • 16:20–16:40 - Michal Nesvadba – „To nej s Michalem“
  • 17:00–18:00 - Koncert – Děda Mládek Illegal Band