Falešní policisté na Novojičínsku byli dopadeni

Nový Jičín - Policie dopadla dvojici, která se vydávala za strážce zákona. Falešní policisté devět měsíců operovali na hlavním tahu mezi Novým Jičínem a Frýdkem-Místkem. Během té doby rozdali pokuty nejméně deseti řidičům, které připravili o čtyřicet tisíc korun. Oba podvodníci skončili s pouty na rukou. Hrozí jim až tři roky vězení. Podobný případ se na Novojičínsku objevil naposledy před jedenácti lety. Tehdy ale podvodníci používali mnohem drsnější metody.

Téměř tři čtvrtě roku policisté netušili, že mají na Novojičínsku škodnou. O falešných policistech jim řekli tři Poláci. Přišlo jim divné, že když neměli na zaplacení pokuty za rychlost, tak je jeden z policistů zavezl k bankomatu. „Věnovali jsme opravdu velkou pozornost tomuto případu, abychom u lidí neztratili důvěru, a tak byli pachatelé brzy dopadeni,“ uvedl ředitel novojičínské policie Miloslav Steiner.

Čtyřicetiletí podvodníci z Ostravy nic netušící cizince zastavovali vlastními auty, na která si připevnili modré majáky. Na sobě měli pracovní vesty, které připomínaly policejní uniformy. „Využívali toho, že cizinci neznají tak detailně uniformy českých policistů,“ řekl Miloslav Steiner.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Falešní policisté se ale na Novojičínsku objevují jen výjimečně. Naposledy to bylo před jedenácti lety. Srbskočeský gang tehdy přepadával na hlavní cestě mezi Hranicemi a Novým Jičínem řidiče aut a používal mnohem drsnější postupy. Pachatelé měli na hlavách kukly, na sobě falešné policejní uniformy a v rukou samopaly. Vytipovali si auto, pak vysypali na cestu ocelové ježky. Auto dostalo defekt a řidič musel zastavit.

„Povalili mě na zem, dali mně pouta, nasadili kuklu a táhli do auta. Pak už jsem slyšel jenom partnerku, jak křičí, jak ji vytahují z auta,“ popisoval jeden z poškozených u soudu. Spoutanou dvojici gangsteři odvezli do opuštěného domu u Ženklavy na Novojičínsku. Mezitím jeden z nich odvezl auto do chorvatského Dubrovníku. Po osmi hodinách mladou dvojici naložili do kufru auta a převezli do Ostravy. Stejným způsobem přepadli řidiče dalšího auta.

  • Auto falešných policistů - policejní záběry autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2413/241273.jpg
  • Falešná pokutová stvrzenka autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/25/2413/241274.jpg