Hokejisté Pardubic porazili Kometu na samostatné nájezdy

Pardubice - Prvním zápasem odstartovalo finále play-off hokejové extraligy mezi Pardubicemi a překvapením vyřazovacích bojů, Brnem. Moravané tahali celý zápas za kratší konec, přesto se jim podařilo po obrovské chybě gólmana Růžičky vyrovnat na 4:4 a zápas se tak prodlužoval. Rozuzlení nakonec přinesly až samostatné nájezdy, jako jediný proměnil Petr Koukal a Pardubice vedou v sérii 1:0 na zápasy.

Domácí do zápasu vstoupili aktivněji, a přestože jejich útočná snaha neměla dlouhého trvání, podařilo se jim dostat se do vedení. Na Radilově gólu ale měl zásluhu i nejistý brankář Trvaj. Brankářská jednička Komety pak už ale podávala spolehlivý výkon, jeho spoluhráči navíc začali diktovat tempo hry.

Aktivní byl zejména Čermák, který mohl vyrovnat již ve 4. minutě. Růžička ale jeho důrazu na brankovišti odolal. Ve 12. minutě člen elitního útoku Komety své zakončení lehce překombinoval a pardubický gólman se štěstím udržel puk před brankovou čárou. Neujala se ani šance Petrovického.

Hosté se ale nevzdávali a snažili se srovnat s Východočechy gólově krok. Ve 25. minutě jel sám na Růžičku opět Čermák, ale ani tentokrát neuspěl. Zkušený útočník se ale nakonec dočkal, k páté brance v play-off mu přitom pomohl protihráč. Obránce Kočí totiž jeho přihrávku na Divíška srazil za záda bezmocného Růžičky.

Sasu Hovi pouští rozhodující nájezd
Zdroj: Mlejnková Alexandra/ČTK

Do třetí části ale Pardubice vstoupily svižněji a podařilo se jim dostat se opět do vedení. Trvaje překonal po samostatné akci zakončené pohotovou dorážkou Rákos. Kometa, v jejíž sestavě chyběl od poloviny zápasu zraněný Petrovický, ale rychle srovnala. Do ideální pozice před Růžičku si najel Dlouhý a bylo vyrovnáno.

Vyprodanou ČEZ arénu dostal rychle zpět do varu obránce Píša, jenž v přesilové hře prostřelil Trvaje od modré, a Východočeši potřetí vedli. Ani tentokrát ale jejich radost netrvala dlouho. Ve 47. minutě totiž vyrovnal Erat, a ukončil tak přestřelku obou celků. Pardubice i Kometa začaly více myslet i na obranu a snažily se nenabídnout soupeři chybou gólovou šanci.

V 55. minutě ale opět posunul domácí do vedení Buchtele, jemuž po skončení přesilové hry krásně přihrál před prázdnou branku obránce Benák. Jihomoravanům se však podařilo vyrovnat, tentokrát prakticky bez práce. Žižkovo nahození ze středního pásma totiž Růžička nečekaně propustil za svá záda. Kometa tak neprohrála ani osmý zápas v play-off na kluzištích soupeřů v normální hrací době a zápas šel do prodloužení.

V nastavené desetiminutovce ani přes množství střel gól nepadl, o vítězi prvního finále tak rozhodly nájezdy. Do nich Kometa tradičně nasadila brankáře Hoviho, k výhře jí to ale nepomohlo. Finského gólmana překonal kapitán Koukal, Růžička všechny tři pokusy soupeře zlikvidoval. 

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice - HC Kometa Brno 5:4 SN (1:0, 0:1, 3:3 - 0:0)
Branky a nahrávky: 3. Radil (V. Kočí), 42. Rákos (Semorád), 45. Píša (Kolář I, Starý), 55. Buchtele (Benák, Radil), rozhodující nájezd Koukal -27. L. Čermák (Divíšek), 44. Dlouhý (Jaroslav Svoboda, L. Čermák), 47. Erat (Žižka), 57. Žižka (Kováčik). Rozhodčí: Hodek, Šindler - Bláha, Kostka. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. Diváci: 10.050 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

Ladislav Lubina (Pardubice): „Do utkání jsme špatně vstoupili, špatně jsme bruslili. Kometa byla bruslařský lepší, my jsme byli všude o krok pozadu a hrálo se nám špatně. Negativem je také to, že jsme čtyřikrát vedli a čtyřikrát jsme soupeře nechali po našich hrubých chybách vyrovnat. Jsem strašně rád, že jsme také konečně letos vyhráli na penalty. Náš brankář (Růžička) si je vědom, že udělal chybu, ale myslím si, že nám to v penaltách velice vrátil.“

Zdeněk Venera (Kometa Brno): „Byl to kvalitní zápas. My jsme bohužel ani jednou nevedli, na druhou stranu si ceníme toho, že jsme čtyřikrát prohrávali a čtyřikrát jsme dokázali vyrovnat. Nájezdy nám bohužel nevyšly. Myslím, že jsme neodehráli špatný zápas. Petrovický odjel na vyšetření do nemocnice, podrobnější informace nemám, ale moc dobře to na zítřejší zápas nevypadá.“ 

Vydáno pod