Pořad Sama doma radí s vánočními přípravami

Všudypřítomná sváteční atmosféra ovládla lifestylové pořady České televize. Vánoční stromeček vyrostl i v brněnském studiu magazínu Sama doma. Průvodkyně pořadem Tereza Stýblová a Soňa Šuláková se u něj hostů vyptávaly na tipy, jež divákům usnadní a zpříjemní předvánoční přípravy. Teď se ocitly v pozici zpovídaných. Ptali jsme se jich, jak se na Vánoce těší ony samy.

V reproduktoru něco zachrastilo. „Prosím, ať Zuzanka vyplivne tu žvýkačku,“ ozvalo se z něj. Drobounká copatá dívka, kterou bylo za vysokým kuchařským pultem sotva vidět, s sebou trhla.

„Zuzanka nežvýká, ona baští cukroví!“ zakřičela produkční. „Tak to jo. Zuzanko, nech si chutnat,“ popřál pobaveným hlasem režisér Petr Ryšavý, který dění bedlivě sleduje z režie nad studiem.

Nacházíme se na zkoušce brněnského vydání pořadu Sama doma. Zbývá asi hodina do začátku přímého přenosu. Tým techniků upravuje osvětlení, moderátorky jsou už nalíčené a učesané a před kamerami si společně zkoušejí úvod podle scénáře. Na místě je už také šéfkuchař Michal Barták, jehož pomocníky tentokrát budou děti. Celý štáb už se nemůže dočkat, až studiem zavoní čerstvě napečené vánoční cukroví. Jakmile po vysílání odloží kamery, budou se do něj moct pustit. Jako tradičně do všech dobrot, co se v pořadu uvaří.

„Největší úspěch má hlavně maso. Než s režisérem seběhneme do studia, většinou na nás už nic nezbude. Naopak zeleniny vždycky zůstane spousta,“ prozradila dramaturgyně Petra Špičková.

Vánoční atmosféra na zkoušce pořadu Sama doma (zdroj: ČT24)

Sama doma se v brněnském studiu České televize připravuje jednou za dva týdny, a to vždy v pátek, kdy se střídá s ostravským studiem. Témata tvůrci pořadu připravují obvykle měsíc dopředu. „Stává se ale, že týden před vysíláním najdeme nějaké zajímavější téma a původní plán ještě dolaďujeme. Snažíme se nacházet nové, aktuální věci, ale některá témata se běžně opakují,“ tvrdí Petra Špičková.

Mezi ně v předvánočním čase patří nejen pečení cukroví, ale také výroba originálních dekorací, adventního věnce nebo třeba zdobení stromečku pro navození té správné atmosféry. „K nim potom vybíráme další témata, klidně i nevánoční. S vedoucí projektu v Praze, Darjou Macákovou, máme vždy dohodnuté nějaké celotýdenní téma, ve kterém na ně bezprostředně navazujeme. Jsou to z velké části zdravotnická témata,“ uvedla dramaturgyně.

Spousta nápadů přichází od diváků

Ani výzdoba studia není čistě vánoční. Na pestrosti jí přidává množství barevných dětských ilustrací. „Jejich autorem je výtvarník Libor Škrlík. Upozornila nás na něj jedna divačka, která má dětského pacienta. Dětské oddělení nemocnice, kde se její syn léčí, Libor Škrlík vyzdobil svými ilustracemi, a tak nám napsala, že by bylo hezké ho představit divákům,“ řekla Špičková. „Námětů od diváků dostáváme spoustu, a pokud je to v našich silách, snažíme se je realizovat,“ dodala.

Nápady a recepty předváděné ve studiu neinspirují pouze diváky. Často nadchnou i tvůrce nebo moderátorky. Petra Špičková přiznává, že ráda zkouší nové recepty a o Vánocích se nechává inspirovat například tipy a trendy ve zdobení stromečku. „Jednou už jsme doma měli i oranžovo-černý, protože mě to zaujalo. Letos je ale v módě především klasická kombinace červená a bílá,“ doporučila s úsměvem.

A jak přípravy na Štědrý den prožívají sympatické moderátorky pořadu Tereza Stýblová a Soňa Šuláková? V rozhovoru před vysíláním pořadu prozradily, jaké dobroty nesmějí chybět na jejich stole, a zda si i ony dělají hlavu s „démonizovaným“ předvánočním úklidem.

Vánoce podle Terezy Stýblové

V pořadu Sama doma se před Vánoci vaří, peče, vyrábí… Inspirujete se tím?

Inspiruju se zatím jen v hlavě. Pokud se mě zeptáte, jestli mám na Vánoce už napečeno a navařeno, tak nemám. Děti teď mají nějakou virózu, takže momentálně máme úplně jiné starosti. Na dnešní díl jsem se ale těšila hlavně proto, že tu budou společně s Michalem Bartákem připravovat cukroví děti. Doufám, že to stihneme i u nás doma.

Jaké vánoční téma vás osobně zatím nejvíce zaujalo?

Hodně se těším na dnešní povídání s Emire Khidayer o Vánocích v různých zemích, jaké kde mají podoby Ježíška, jaké připravují jídla a cukroví, jestli se Vánoce slaví i v muslimských zemích. Minule jsme tady měli malování na sklo podle šablonek. Líbilo se mi, že i do toho se zapojily děti.

Jaké jsou Vánoce u vás doma?

Kvůli dětem se soustředíme na všechny ty věci okolo, takže píšeme dopisy pro Ježíška, klasicky budeme vykrajovat cukroví. Na Štědrý den se nám loni osvědčilo, že jsme Ježíškovi na okně nechali perníčky, a když jsme potom přišli ke stromečku, tak perníčky byly opravdu nakousané a bylo jasné, že tam Ježíšek opravdu byl. To děti prožívaly snad ještě víc než dárky, že Ježíšek ochutnal perníčky, které samy pekly. Takže to zřejmě bude náš rituál i letos.

Jaké cukroví kromě perníčků u vás o Vánocích nikdy nesmí chybět?

Sama mám nejradši klasiku, slepované linecké a rohlíčky, protože je to nejjednodušší na přípravu, je možné do toho zapojit i děti. Navíc moc nemám ráda krémové cukroví. Máme jen málo druhů, tři až čtyři, nic přehnaného. V jednoduchosti je krása a nemíním se na Vánoce strhat.

Vánoce podle Soni Šulákové

Inspirovala jste se sama něčím, co jste tady letos v Sama doma ukazovali?

Určitě. Naposledy jsme dělali zajímavé květináče s azalkami, které se zdobily sněhem ve spreji. Už to mám doma ve své ložnici i obýváku. Všechno jsem si sladila do barev svého bytu a užívám si to. Dokonce mi ty květiny zatím vydržely, což se moc často nestává. (smích)

Každý naříká, že na pořádné vánoční přípravy v dnešní době není vůbec čas. Jak to máte Vy? Stíháte i při práci a moderování?

Čas na to mám, v noci. (smích) Před Vánoci to mám tak, že spávám asi čtyři hodiny denně, do dvou do rána peču, vařím, uklízím, zdobím celý byt. Letos jsem takto zvládla adventní věnec, vlastnoručně vyrobené svícínky, mám nasušené pomeranče se skořicí, takže mi to doma nádherně voní, a dokonce jsem už zvládla i zdobení perníků.

Jaká dobrota u Vás doma na Vánoce nikdy nechybí?

Moje nejoblíbenější je nepečený kokosový salám z kokosu, kakaa a čokolády. Potom mám moc ráda cukroví, které vyrábí moje maminka i babička. Říkáme mu žabí pusinky nebo lidově žabí huby. Dělá se z podobného těsta jako třeba vanilkové rohlíčky a je plněné ořechy.

Máte nějaký speciální tip nebo radu pro ostatní vytížené hospodyňky?

Myslím si, že nejdůležitější je si ty Vánoce užít a prožít je ke všeobecné spokojenosti. I když nemám zrovna umytá okna a všechno perfektně uklizeno, tak všechno se dá doma nějak zařídit a naskládat tak, aby ten nepořádek alespoň nebyl na první pohled vidět.

Záznam předvánočního dílu Sama doma z Brna z pátku 14. prosince 2012 je možné zhlédnout na iVysílání, stejně jako všechny předešlé díly.